Premium

De boodschap van de petro-vikingen waarop niemand zit te wachten

[Column] Op een ­gluiperige manier ­proberen de Noren twijfel te wekken over de betrouwbaarheid van groene energie, stelt Ebele Wybenga

Wij Nederlanders worden sinds een tijdje door het Noorse staatsoliebedrijf bestookt met een imagocampagne. Neem de dagbladadvertentie die ik in april in NRC tegenkwam. De titel valt op doordat hij met ballpoint geschreven lijkt te zijn door iemand die al tijden rondloopt met een prangende vraag. 

‘Zijn zon en wind 100% te vertrouwen?’ staat er. Het antwoord staat er meteen onder, in een kleiner, zakelijk lettertype. ‘Jazeker, maar niet voor 100% van onze energiebehoefte.’

De pay-off: Noors gas zorgt ervoor. Was getekend: Statoil. Een bedrijf in handen van de Noorse overheid en Noorse pensioenfondsen, dat tientallen jaren geleden is opgericht om Noorwegen van sympathiek visserslandje tot de Noordelijkste Golfstaat te transformeren. 

Ik citeer verder: ‘Aardgas uit Noorwegen draagt bij aan een emissiearme, betrouwbare en betaalbare oplossing om aan de Nederlandse energievraag te voldoen.’

Achterbakse variant

Het eerste wat me aan deze campagne verbijsterde was de titel. Op een gluiperige manier proberen de Noren twijfel te wekken over de betrouwbaarheid van groene energie. Om vervolgens in een onopvallend zinnetje toe te geven dat deze twijfel ongefundeerd is.

Een achterbakse variant op het mantra van grote oliebedrijven als Shell en ‘beyond petroleum’ BP: hernieuwbare energie heeft de toekomst maar voorlopig hebben we vooral gas nog hard nodig in de mix van energiebronnen. 

Het voelde of de ballpointvragen van Statoil me achtervolgden, zo vaak kwam ik de advertentie en de posters tegen. Er is fors mediaruimte ingekocht om Noors gas top of mind te maken bij de Nederlandse burger. 

Extra pijnlijk

Maar waarom? Wat hebben de Noren hierbij te winnen? Weten de petro-vikingen van wanhoop niet meer wat ze met hun geld moeten doen? Wat moet je er bovendien mee als consument? Het is niet alsof mijn gasfornuis of cv-ketel twee knoppen heeft: één voor gas van eigen bodem uit Slochteren en één voor Noors gas. 

Voor Noordelijke Nederlanders is het ook nog eens extra pijnlijk om met de bijdehante uitingen van Statoil geconfronteerd te worden. Onze eigen onhandige gaswinning heeft grote delen van Groningen onleefbaar gemaakt. Nu komen de Noren ons vertellen dat we niet zonder hun gas kunnen. Dat is een boodschap waar helemaal niemand op zit te wachten.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie