De weg naar de top bewandel je samen

Wil jij jezelf ontstijgen en verder komen in je carrière? Ontwikkel je dan tot een goede team player en klankbord voor de mensen om je heen. Dat was de boodschap tijdens de afgelopen RA*W sessie gehost door Hyper Island. Karlijn Marchildon was erbij.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Niet alleen een wijze les voor de 30 jonge reclametalenten die zich van een plek wisten te verzekeren voor deze editie, maar voor iedereen met de ambitie om verder te komen.

Waar draait het om bij Hyper Island?
“Intelligence is a group effort“ aldus Hyper Island student Tim Polder, tijdens deze eerste Engelstalige RA*W bijeenkomst gehouden bij Lab1111. Mede vanuit deze filosofie richt Hyper Island zich specifiek op het ontwikkelen van capaciteiten zoals Creative Problem Solving, en Leadership & Group Dynamics. Dit doet Hyper vanuit de overtuiging dat je alleen met kennis van deze zaken je eigen talent kunt ontwikkelen en zal excelleren in de creatieve industrie. Het lijkt wellicht een open deur, maar des te belangrijker is het om erbij stil te staan omdat we het in de waan van de dag snel vergeten in de bureauwereld. Het gaat in ons werkveld namelijk niet louter om wie het beste/snelste/grootste idee kan bedenken/verkopen/uitwerken. Namelijk, alleen in een vrije en veilige omgeving floreert de creatieve geest optimaal, is de les.

Wat is je belangrijkste les?
Bas van Helvoort (in het bezit van een felbegeerde Hyper Island MA degree) legt uit dat hij met name geleerd heeft hoe belangrijk het is om een goede team player te zijn. Bij het geven van feedback is het “important to either approve or improve” aldus van Helvoort. Deze lessen past hij toe in zijn werk bij Lab1111. Jeroen de Bakker (co-founder Lab1111) voegt hier aan toe dat ze daarom graag werken met zogenaamde continuous feedback loops waarbij de focus ligt op hoe iets beter kan (positieve benadering), en niet te lang wordt stilgestaan op wat fout is (negatieve benadering). Bijzonder dat hij als gevierd reclameman deze nieuwe methodes omarmt. Volgens de Bakker kom je dankzij deze werkwijze sneller tot beter resultaat. Een wijze lering waar de hele reclame industrie iets mee kan.

Learn to Learn
In het kader van het thema van de avond ‘Learn to Learn’, worden we uitgenodigd deel te nemen aan een mini-workshop, Hyper Island style. Tijdens een aantal oefeningen volgens de learning by doing methode, ervaar ik hoe het is om als groep op elkaars ideeën te bouwen en zo samen tot een krachtiger creatief idee te komen. Een voorbeeld is de oefening waarbij je in hoog tempo allerlei producten en diensten op post-its noteert en op de wand plakt. Vervolgens probeer je binnen de tijd zoveel mogelijk nieuwe diensten/producten te bedenken door combinaties van post-its te maken. Zo leverde de combinatie ‘hangslot’ en ‘Whatsapp’ de publieksfavoriet op SureLock (spreek uit Sherlock): Het slot die je via je smartphone ver- en ontgrendelt. Mét handige gps-locator zodat je altijd je fiets weet terug te vinden (handig wanneer men, al dan niet in beschonken toestand, moeite heeft zijn of haar stalen ros te lokaliseren).

Welke lessen van de avond moeten we toepassen op onze eigen carrières?
Lewis Greener (Event & Programme Co-ordinator van de Hyper Island Masters programma) drukt ons op het hart dat het in ons werkveld essentieel is om feedback te kunnen geven en verwerken. Want, dat is ten slotte hoe je leert, hoe je groeit. Priya Ghai (eveneens afgestudeerd bij Hyper als MA in digital media management) valt Lewis bij dat het daarom onmisbaar is om onderdeel uit te maken van een “solid network of people to help you”. En zo kreeg deze RA*W sessie de functie van een fijne reality check.

Tegen het einde van de bijeenkomst besef ik me dat misschien wel het beste carrière advies tot op heden blijkt te komen uit enigszins onverwachte hoek. Anders dan andere RA*W sessies waarin we de kans kregen ons te laten inspireren door bewezen reclamehelden, zijn het deze avond juist mijn leeftijdsgenoten die mij een onvergetelijke inzicht geven. Je komt namelijk verder als je je aan elkaar weet op te trekken en elkaar helpt. Plots besef ik mij dat ik dankzij RA*W misschien al het begin heb van die zogenoemde ‘network of people to learn from’. Het is precies die ervaring, die les, wat mij keer op keer doet terugkomen naar deze RA*W sessies en daarmee hebben we in mijn beleving ook een beetje Hyper Island in Amsterdam.

Meer weten over bijeenkomsten van RA*W, bekijk de Facebook-pagina.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie