MWG Mediacongres: ‘We gaan dit jaar het zettabyte-tijdperk binnen’

Digital dus… is vandaag het thema van het MWG Mediacongres. Wat betekent dit thema voor vijf van de sprekers?


Frank Botman, Founder Dasym Investments
‘We leven in een zeer dynamisch evenwicht, we zullen hard moeten werken om onze samenleving en ook de bijbehorende markten in balans te houden, want de snelheid van het veranderen is de grootste verandering an sich.

‘Dit jaar gaan wij voor het eerst het zettabyte-tijdperk binnen. Een ongelooflijke hoeveelheid data die de komende vijf jaar alleen nog maar zal vermenigvuldigen als meer mensen online gaan, het merendeel van hun tijd mobile en cloud first services gebruiken.

‘We staan aan het begin van een verschuiving van backward- naar forward looking artificial intelligence: machines die leren en anticiperen op wat wij als mensen nodig zouden kunnen hebben. De grote uitdaging voor de creatieve industrie is om in te spelen op wat mensen beweegt, om mensen te binden en boeien, van design tot video en gaming. Het intrigeert mij dat ratio en emotie bij elkaar komen: het ontsluiten van het creatieve, irrationele aspect wat ons ook mens maakt. Fascinerend!

‘We zitten in een fundamentele omslag van het lopende-band- of broadcastdenken naar een geheel nieuwe metafoor: je moet alles, van de post tot verzekeringen en media, bekijken door de lens van een “netwerk van netwerken” waarin iedereen dankzij technologie autonoom is. Juist omdat ze verbonden zijn met elkaar én met het geheel.

‘Als je door die bril kijkt, zie je krachten steeds verder centraliseren in grote platformen, maar de macht verschuift naar de randen van het netwerk, naar de gebruikers. Mensen passen zich niet meer aan de systemen aan, maar andersom.

‘Ik kijk naar ondernemingen door de ogen van platformen, netwerken en informatie. Een wereld boordevol microservices, upload over download, collective power, zowel smart als irrationeel, volatiele markten, modulaire systemen, customer selfservice. Slimme technologie maar wel empowered by creativity.’



Guy Grimmelt, Marketing & Business Development Director Exterion Media
‘Digital, dus … niet. Digital Out of Home (DOOH) staat nog in de kinderschoenen, zeker in Nederland, maar zoals dat ook met mobile ging, je moet gewoon roepen dat “dit het jaar van” gaat worden en een paar jaar later is het dan zover. Dus: dit jaar wordt het jaar van DOOH! We zullen zien dat het aantal beschikbare plekken zal groeien, de insights en data vanuit DOOH toenemen en dus ook het aantal gebruikers/adverteerders.

Digital, dus….dan zal het ook wel programmatic worden? Er wordt nu soms geroepen dat iemand de eerste programmatic campagne op DOOH heeft, maar das allemaal onzin. Natuurlijk zal het te zijner tijd wel die kant op zal gaan, maar ik betwijfel of dat ook betekent dat het RTB wordt en dus per opbod verkocht gaat worden. Onze inventory is niet oneindig zoals bij online.
 

Digital, dus….maar ook gewoon lekker traditioneel OOH inzetten om de massa te bereiken, maar wel met gebruik van meer data en insights om het enige overgebleven massamedium zo sterk mogelijk in te zetten. En dan gebruikmaken van ons beaconnetwerk om je digitale campagnes te versterken. Onze doelstelling om iedereen buiten te bereiken zullen we meer en meer ook op een digitale manier invullen, waarbij we uiteindelijke de fysieke en digitale wereld verbinden.’






Nathalie Peters, Group Commercial Director Mediabrands
‘Verdere targeted advertising zal de digitale industrie op haar grondvesten doen schudden. Data als nieuwe currency. Programmatic in alle opzichten, niet alleen buying. De essentie van digital marketing in optima forma. De econometristen aan het front.

‘Adblockers worden nu vaak gezien als grootste bedreiging van onze industrie, maar ik vraag me af of dit juist is. Ja, dit fenomeen betekent het einde van een advertentiemodel dat is gebaseerd op opdringerige advertenties die slechts irritatie wekken. Het vraagt om anders denken en handelen.

‘Maar er zijn nog veel meer ontwikkelingen die ons tot scherpte dwingen. Denk aan de metric viewablity. Wordt een geserveerde impressie ook daadwerkelijk in de browser zichtbaar? In Amerika wordt al op viewability afgerekend. In Nederland kijken we er nu ook naar. Het is dan ook niet vreemd dat er al een discussie gaande is over de vraag of de markt gaat bewegen naar een nieuw afrekenmodel als cost per view.

Maar ook online brand safety moet onze aandacht hebben. Merken of producten van adverteerders moeten niet in een umfeld worden geplaatst met niet-passende of controversiële content.

Audience verification – de doelgroepgerichte inkoop van kwaliteitsvertoningen - past ook in dit rijtje. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat partijen die bots voor clicks laten zorgen onze industrie niet verder vervuilen.

Nu hebben de meeste digitale ontwikkelingen wat meer tijd nodig dan verwacht. Niemand kan dan ook aangeven wanneer dit allemaal gemeengoed wordt. Ik hoop wel dat nationale adverteerders en bureaus niet te afwachtend zijn. We moeten zelf initiatieven ontwikkelen. Samen leren, fouten maken en altijd focussen op kwaliteit. De meeste geautomatiseerde bannersystemen hebben al ingebouwde meetinstrumenten, maar het is wel zaak dat we daarop controleren, ze optimaliseren en regelmatig toetsen aan onafhankelijke tools als Nielsen’s OCR of ComScore.
Maar bovenal moeten we samen de successen vieren. Ja, dat vraagt allemaal om lef, maar dat hebben we in onze mooie sector.’


Joris Aperghis, ceo WE Fashion
&;Vandaag, waarin digitalisering en individualisering de wereld op z’n kop zetten, is het nóg belangrijker dan ooit om een sterk, herkenbaar en verbindend merk te zijn. Ons doel is om vanuit een verbindend idee elke dag relevant te zijn voor onze klanten. Digitaal levert extra inzichten in klantgedrag, extra communicatiemiddelen en extra omzetkansen op. Maar het is geen doel op zich. De sleutel is relevantie en connectie. En keihard werken om de dots aan elkaar te verbinden.&;





Darre van Dijk, Chief Creative Officer TBWA\Neboko
‘Mijn kinderen zijn verslaafd aan alle digitale platformen die er zijn en zij zijn de toekomst. Lachend op de bank een potje gamen samen met je vrienden op afstand, is het potje voetbal van vroeger. Uren lang make-uppen om vervolgens op Instagram een modellenkiek te plaatsen en 300 likes op te halen.

‘Diezelfde toekomst bekijkt alles online. Ze kennen elk leuk filmpje op YouTube en in hun oren streamt de ene track na de andere via Soundcloud of Spotify. Alles is on demand, waar en wanneer zij maar willen. 

Adverteerders zijn naarstig op zoek naar de holy grail om deze doelgroep te bereiken. We schakelen bloggers en vloggers in. Maar de holy grail blijft gewoon nog altijd om een goed idee draaien. Want een goed idee wordt geshared, getweet en geliked door elke doelgroep en al helemaal door de toekomstige generatie. Want die zitten er bovenop.’

 

 

 

 

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie