Android is een nachtmerrie voor app-ontwikkelaars

Fragmentatie maakt goede gebruikers ervaring onmogelijk.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

In een onlangs verschenen rapport van OpenSignal over de fragmentatie van Android toestellen blijkt dat het aantal potentiële toestellen waarop Android apps gebruikt kunnen worden in het afgelopen jaar met maar liefst 60% is toegenomen. Er zijn nu ruim 18.000 verschillende Android toestellen op de markt.

Een nachtmerrie voor 
Door de grote hoeveelheid verschillende toestellen is het voor de gemiddelde ontwikkelaar van apps schier onmogelijk alle gebruikers de ‚beste ervaring’ te geven. Een veel gekozen optie is om je als ontwikkelaar dan te concentreren op de top 10 van toestellen. Dit is in het geval van Android helaas ook geen representatieve oplossing meer. Slechts 15% van alle toestellen worden geleverd door deze top 10, waarmee het verre van een steekproef is. 

Versie fragmentatie
Ondanks dat Samsung met kop en schouders boven de rest uitsteekt als het gaat om marktaandeel in toestellen, 43% van alle toestellen is van Samsung, is er een ander probleem; de versie van Android waar de gebruiker mee werkt. Nog nooit was het zo divers als nu. In vergelijking met iOS van Apple heeft de eigenaar van een Android toestel in slechts 21% van de gevallen de laatste versie (4.4 KitKat) waar 91% van de Apple gebruikers werkt met iOS 7.1. 

Teveel schermen
Als laatste vervelende bijkomstigheid van de vele verschillende toestellen is het grote aantal verschillende schermgroottes. Voor ontwikkelaars (en de klanten van ontwikkelaars) is de user interface een zeer belangrijke succesfactor voor het slagen van een app-project. Dat is uiteindelijk de visuele ervaring die de gebruiker heeft. Ook hier weer heeft Apple maar 4 schermgroottes en heeft een Android gebruiker de keuze uit meer dan 30 verschillende afmetingen.

Keuzevrijheid is belangrijk, maar in dit geval komt het de ontwikkeling zeker niet ten goede als het gaat om uiteindelijke User Experience.

Het rapport is te downloaden.

 

bron: opensignal.com

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie