Communiceren met duwtjes, spraak, hartslag en beweging

De Apple Watch gaat voor marketeers veel veranderen, zij het om andere redenen dan velen denken.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Ik zal hier verder niet ingaan op de persoonlijke Health functie van de Apple Watch, en ook niet hoe dit het leven van mensen zal veranderen. Het punt dat ik wel graag wil maken, is dat het verschil tussen techniek en emotie hoe langer hoe meer verwatert. Het verschil tussen mens en machine wordt kleiner.

Taptic Engine
In het horloge is hardware verwerkt die Apple de Taptic Engine noemt. Er zit een ingebouwd die haptische feedback geeft. Dit zorgt er voor dat je een lichte trilling voelt wanneer er een melding of een notificatie binnenkomt. Ook het klikwiel aan de zijkant van het horloge (door Apple de Digital Crown genoemd)  geeft signalen door aan de Taptic Engine. Dus wanneer je een op een knopje drukt of draait, voel je dit terug in de feedback van de Engine. Dit moet een subtiel gevoel zijn; in ieder geval een ander gevoel dan wat we gewend zijn van trilfuncties of vergelijkbare trucs. 

Condens
Apple heeft ook een Sketch modus ontwikkeld die mij deed denken aan hoe ik me vroeger met mijn broertje in de auto vermaakte. Wanneer je uitademt op een glas ontstaat er condens. Hier kun je snel een tekeningetje in maken voordat het weer verdwijnt. Teken snel iets en verstuur het naar een vriend die ook een Watch om heeft.

De druk wordt opgevoerd
De eerste iPhone van Apple was revolutionair vanwege het ; iets wat tegenwoordig vanzelfsprekend is. De pinch functie is geweldig om in- en uit te zoomen en een kaart bekijken op een klein scherm is geen enkel probleem. Nu komt Apple met een nieuwe Force technologie die druk kan herkennen. Minuscule electroden op het flexibele retinascherm maken onderscheid tussen een lichte ”tap” en een ferme druk op het scherm. Dit verandert de manier waarop je een touchscreen gebruikt compleet. Je kan bijvoorbeeld een vriend letterlijk op zijn pols tikken. Bizar.

In een hartslag
De onderkant van het horloge bevat een hartslagmeter. Hier is op zich niks speciaal aan. Echter, in combinatie met de Taptic Engine kun je dus je eigen hartslag versturen naar je geliefde. In plaats van met abstracte, tekstuele commando’s, kun je nu communiceren met duwtjes, spraak, hartslag en beweging. Alles rechtstreeks op je lichaam.

Een tijdje geleden schreef ik een stuk over de macht die markerteers hebben door op de juiste manier gebruik te maken van pushberichten.  Toen gebruikte ik de zin: “Je zit letterlijk bij iemand in z’n broekzak”. De komst van de Apple Watch maakt dat die zin moet worden aangepast: &;je zit letterlijk bij iemand op het lichaam.&;

  

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie