De wet van Snuf

​Multinational leert marketingkunst van familiebedrijf en hond.

Komt een jonge marketeer bij de baas: ‘Walter luister, briljant plan. Ik heb 10% van het duurste bestandsdeel -onze parfum- uit de wasverzachter laten halen, bij honderd huisvrouwen getest en wat denk je, die Dove-koeien hadden niks in de gaten. Dikke winst, hatseflats!’ De marketingbaas schudt het hoofd, elk jaar hetzelfde liedje, pakt de roe en geeft de junior een ongenadig pak slaag. Het lijkt de reclame voor Klaverblad Verzekeringen wel. Hierin presenteren hijgerige carrièretijgers en adviseurs hun marketingtrucjes aan de directie, maar worden via de bedrijfslift rap op straat gezet.

Adverteerders koketteren graag met hun goedertierenheid. Maar niet eerder struikelden ze als Moeder Theresa’s over elkaar heen om het goede voorbeeld te geven. Het lijkt verdikkeme wel verkiezingstijd. Albert-Heijn heeft de strijd aangebonden tegen suiker en harde vetten. Aldi zet in op Organic en gooit alle met pesticiden geproduceerde producten uit de winkel. Unilever gaat voedselverspilling met 33% terugbrengen. Lego stopt met adverteren in Britse kranten met een anti-immigranten-standpunt. En Hewlett-Packard stuurde zijn reclamebureaus een brief met de opdracht diversiteit van vrouwen en minderheden in hun bedrijf aan te pakken. Dertig dagen krijgen ze om hun diversiteitsplan te presenteren en een jaar om het uit te voeren. Lukt het niet, vliegen ze er –net als de Klaverbladadviseurs- subiet uit.

‘Wie goed doet, goed ontmoet’ heeft zijn oorsprong in de Bijbel en Koran. Maar vlak ook het boek ‘De Wet van Snuf’ van Jos Burgers niet uit. Zijn hond Snuf wordt zoveel geknuffeld dat deze –in tegenstelling tot zijn vrouw Julia- dag en nacht vrolijk voor hem klaar staat. Hij bewijst zijn wet ook met het Songfestival, waarbij Estland altijd ‘douze points’ geeft aan Letland, en omgekeerd. Het mooiste bewijs vinden we echter bij familiebedrijven die niet worden gedreven door rendementsnormen in een spreadsheet, maar door de normen en waarden gebeiteld in de fabriekspoort. Familieleden misbruiken hun bedrijf niet voor eigen gewin, maar voelen zich te gast in het bedrijf van hun kinderen. Geen toeval dat Bavaria in de nieuwe campagne heeft gekozen voor ‘Family brewers since 1719’ en ‘Welcome to the family’. Opmerkelijk dat ABN AMRO het familiegevoel juist heeft afgeschaft. Geen kerstpakket en volgend jaar zelfs geen Zalm.

Dit is de laatste column van Dick van der Lecq in Het Parool. Zijn columns worden gebundeld en zijn ook te vinden op

 

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie