Een week alleen maar Twitter

Kerrie Finch was een week lang alleen bereikbaar via Twitter

In augustus hield ik een ‘Twitter-detox-week’. Zeven eenzame en ellendige dagen ben ik alleen bereikbaar geweest via (of face-to-face) en heb ik me aan zes geboden gehouden:

1. Ik mocht niet emailen

2. De enige app op mijn smartphone is Twitter

3. Ik mocht alleen communiceren via publieke Tweets

4. Maximaal drie keer telefoongesprekken per dag

5. Alle bestanden moeten verstuurd worden via Twitter of fysiek worden overhandigd

6. Alles moet passen via 140 tekens

Verslaafd

Waarom? Omdat ik negen uur per dag op mijn telefoon zat met maximale tussenpozen van vier uur (zelfs &;s nachts, hij ligt naast mijn kussen). Dat is officieel een verslaving. Ook wilde ik er achter komen of communiceren via één kanaal me creatiever en spontaner zou maken of juist zou verlammen. Als CEO van internationaal reputatiemanagement bureau FinchFactor, was ik benieuwd of dit me zou helpen prioriteiten te stellen op persoonlijk en professioneel gebied. 

Verslaafd stereotype

Ik had verwacht dat dit experiment zeker een uitdaging zou zijn. Ik had niet verwacht dat ik zou veranderen in het klassieke verslaafde stereotype. In de eerste 24 uur van de digitale ‘lock-down’ had ik mijn laptop laten liggen in een taxi, was ik mijn telefoonoplader vergeten in een hotelbar, heb ik gesmeekt of de regels aangepast konden worden en was ik vergeten dat ik een conference call had.

 

 

De eerste dag afkicken is inderdaad het moeilijkst. Hoewel ik niet in huilen ben uitgebarsten, kreeg ik wel een beetje vochtige ogen tijdens de teamlunch toen ik me realiseerde wat de impact van het ontbreken van mijn MacBook Air was.

Wat heb ik geleerd?

1. Een gedragsverandering van de ene op de andere dag brengt je compleet van de wijs. Het is verontrustend en geeft je het gevoel dat de grond onder je voeten verdwijnt. Met als resultaat het verliezen van mijn laptop, telefoonoplader en telefoon. Ook liet ik mijn huissleutels liggen op kantoor en ben ik vergeten mijn fiets op slot te doen. 

2. Zorg er van tevoren voor dat klanten de wat, waarom en wanneer van Week weten en dat ze er niet onder zullen lijden. Zorg dat er maatregelen zijn genomen om onverwachte situaties op te kunnen lossen.

3. Reizen is moeilijk onder deze omstandigheden. Zelf inchecken voor een vlucht is problematisch. 

 

 

4. Je kunt niet te laat komen. Hoe kun je mensen die geen Twitter hebben laten weten dat je tien minuutjes te laat bent?

5. Codewoorden zijn leuk. Omdat alle communicatie openbaar was, heb ik codewoorden moeten gebruiken om gevoelige onderwerpen te bespreken.

6. Alles publiek communiceren dwingt je op prioriteiten te stellen. In plaats van publiekelijk tweeten, gaven veel contacten er de voorkeur aan om met iemand anders van het team te spreken of realiseerden ze zich dat het ook wel tot volgende week kon wachten. Een ‘is het dringend?’ filter deed zijn intrede. 

7. Facebook heeft een sterke invloed op je productiviteit. Het is een afleiding en een constante ruis.

8. Ik was verrast over het aantal gemiste oproepen, veel minder dan ik dacht. Mijn dagelijkse quota was drie telefoontjes per dag (van maximaal 15 minuten in totaal), maar dat zou mensen er niet van hoeven te weerhouden om mij te bellen. Gebruik maken van WhatsApp, Messenger, sms, etc is wellicht een manier om te multitasken, maar ik vind het zo onpersoonlijk.

 

 

Moeder op Twitter

Terwijl mijn moeder de uitdaging aan ging en een Twitter-account had aangemaakt om met me in contact te blijven, merkte ik dat bij veel vrienden en zakenpartners Twitter . Om in contact te komen was dan ook wat creativiteit nodig. Zo heb ik donderdag Amsterdam op de fiets doorkruist om een document op een USB-stick af te geven.

Vals spelen

Heb ik vals gespeeld? Ik heb het in eerste instantie wel geprobeerd, maar uiteindelijk heb ik het niet gedaan. Ik heb er veel mee gewonnen door het niet te doen. Zo begrijp ik nu nog beter hoe je Twitter het beste kunt gebruiken, heeft FinchFactor een new business opportunity, heb ik de zon op mijn gezicht gevoeld, voel ik niet meer de oersterke behoefte om Facebook te checken en zal ik in de toekomst vaker de telefoon oppakken om mensen te bellen.

En zondagavond heb ik de hele nacht doorgeslapen zonder ook maar één keer op mijn telefoon te kijken. Als dat geen resultaat is. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie