FWA highlights #14: Magic Words, Slow down GPS en Reword

Een wekelijkse recap van de beste inzendingen voor de Favourite Website Awards.

">HP Magic Words 
Creatie: AlmapBBDO, The Goodfellas, Bando

17% procent van de wereldbevolking is ongeletterd. In Brazilië alleen al wonen 13 miljoen mensen die nooit hebben leren lezen en schrijven. Naast de alledaagse problemen die dit met zich meebrengt, heeft dit een effect op de overlevering van hun persoonlijke verhalen, die steeds verder vervagen en uiteindelijk door de tijd worden gewist.  

HP hielp dertig ongeletterde Brazilianen hun verhaal vast te leggen. Met de HP Ink Advantage Ultra en bijbehorende spraakherkenningssoftware werden ze een-op-een overgenomen en ter plekke geprint op boekformaat. Maar liefst 4.500 pagina’s aan aangrijpende gebeurtenissen, legendes en grappige anekdotes. Laat dat nou net het aantal pagina’s zijn dat HP belooft te leveren op basis van de bij de printer geleverde cartridges. 

Door een beperkte extra oplage van het boek te printen en te schenken aan de auteurs, lokale bibliotheken en culturele centra wordt de overlevering een extra handje geholpen. Het boek is bovendien te downloaden op de campagnesite, waar ook een korte documentaire te vinden is. Een prachtig project, met een mooie balans tussen storytelling en het communiceren van product USP’s. 


Creatie: Forsman & Bodenfors

Ondanks alle campagnes en waarschuwingsborden rijdt de meerderheid van de automobilisten wel eens te hard in de buurt van scholen en crèches. Men weet dat snelheid matigen belangrijk is, maar er wordt simpelweg niet altijd aan gedacht. If Insurance, de grootste verzekeraar van Scandinavië, wilde daar verandering in brengen.

Hun in 2015 gelanceerde app Slow Down GPS werkt als een gewone navigatie app, maar heeft één bijzondere extra feature. Zodra je in de buurt komt van een plek met een hoge kinddichtheid verandert de navigatiestem in die van een kind. Zo krijgt de bestuurder een directe cue om snelheid te matigen. En doordat we van nature zo geprogrammeerd zijn dat we voor kinderen willen zorgen, wordt er ook op je gevoel ingespeeld. Kouwe kikker die geen tandje terugschakelt. 

Slow Down GPS werkt op basis van GPS locaties van scholen en crèches in Zweden, Noorwegen en Finland en wordt continu door gebruikers aangevuld met lokale kennis. De app werd vorig jaar na zijn lancering de tweede meest gedownloade app in Scandinavië. Helaas is hij (nog) niet beschikbaar buiten deze regio.


Creatie: Leo Burnett Melbourne

Pesten is van alle tijden. Maar in onze connected tijd is pesten anoniemer en daarmee laagdrempeliger geworden. Zeker onder jongeren wordt er flink gecyberpest, soms met grote gevolgen. 

Ter gelegenheid van de jaarlijkse anti-pestdag in Australië ontwikkelde Leo Burnett daarom de online tool Reword. Deze browserextensie werkt als een spellingchecker, maar is gericht op het identificeren van pesten en werkt op ieder platform en apparaat. Detecteert de tool een woordcombinatie die op pesten duidt, dan verschijnt een rode lijn door de woorden, als een indicatie dat de schrijver fout zit. Onder de tekst verschijnt een waarschuwing over de impact van wat je typt en de suggestie: ‘you might want to reword this’. 

Tests lieten zien dat 80% van de Australische jongeren dan ook daadwerkelijk actie onderneemt. Of dit percentage in de praktijk overeind blijft weten we niet. Maar omdat de tool ‘in het moment’ zit, in plaats van eromheen zoals in de meeste anti-pesten campagnes, zou hij best wel eens erg effectief kunnen zijn. 

 

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie