Google Penguin update zou wel eens slecht kunnen uitpakken voor Nederlandse websites

Real time monitoren van linkprofielen brengt ingrijpende veranderingen met zich mee.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

In het verleden was het vaak billenknijpen voor websitebeheerders als Google een update aankondigde van het Penguin algoritme. Is mijn site goed voorbereid, welke dubieuze links kunnen we beter verwijderen?

Er zijn genoeg voorbeelden van websites die in het verleden hard werden getroffen door wijzigingen in het algoritme. Zal dit met de nieuwe &;real-time&; Penguin ook het geval zijn? 

Constante monitoring van linkprofielen
De grootste wijziging die Google heeft aangekondigd, betreft het constant monitoren van linkprofielen op websites. In andere woorden: het Penguin algoritme gaat realtime draaien. Met als gevolg dat elke wijziging in je linkprofiel direct effect gaat hebben op je ranking - in plaats van dat dit periodiek gebeurt (namelijk op momenten dat jouw website &;aan de beurt&; is).

Een nadeel hiervan is dat je meteen de negatieve effecten zult zien als er teveel verdachte backlinks naar jouw website verwijzen. Maar het voordeel is dat je dit probleem meteen weer kunt herstellen.

Google zet hiermee een volgende stap in het verder terugdringen van het aantal kunstmatige hoge rankings, meer in het bijzonder rankings die het resultaat zijn van linkspam en betaalde links. Ondanks alle voorgaande Penguin updates was het nog steeds mogelijk om op die manier, weliswaar tijdelijk, een hoge plek te bemachtigen in de zoekresultaten. Dit kwam doordat het Penguin algoritme elke website slechts eens in de zo veel tijd controleerde. Wie dat wilde, kon erop gokken met een kunstmatig hoge ranking gedurende korte tijd veel verkeer te genereren.

De periodieke controles zijn met de nieuwe update verleden tijd. De websitebeheerder zal gelijk de invloed merken van een goede of slechte set backlinks.

Google lijkt te luisteren naar kritiek
In het verleden zorgde het Penguin algoritme hier en daar voor (al dan niet terechte) kritiek. Het kwam regelmatig voor dat goed draaiende websites die geen kwaad in het zin hadden, keihard getroffen werden door Penguin-updates. Vaak zorgde het schadeherstel voor een enorme hoeveelheid werk. En in sommige gevallen kwamen de websites er zelfs helemaal niet meer bovenop.

De kritiek zat hem vooral in het feit dat ook als je nel verdachte links verwijderde, het nog maanden kon duren voordat Google de door opgelegde sancties daadwerkelijk werden opgeheven. Dit had weer te maken met het feit dat Google pas een verschil merkte in de werking van jouw website, nadat deze opnieuw was bekeken door Penguin.

Met de nieuwste Penguin update lijkt Google dus eindelijk gehoor te geven aan de roep om meer flexibiliteit in het algoritme. Een mogelijk gevolg zal zijn, dat sommige de randen zullen opzoeken. Gaat er een zero tolerance beleid gevoerd worden? Of laat Google ruimte voor speling met het algoritme waardoor we op de grens van het toelaatbare kunnen gaan balanceren?

Nederlandse websites: pas op!
De Nederlandse SEO-wereld vertrouwt veel op startpagina-achtige pagina’s en andere linkportals. Vaak wordt er betaald voor links op dit soort portals. In de VS worden websites voor dit soort strategieën al tijden flink afgestraft met Penguin sancties. Niet helemaal duidelijk is waarom dit in Nederland niet het geval is. Het zou te maken kunnen hebben met een capaciteitsprobleem bij Google.

Voor Nederlandse websites kan dit echter wel eens een hele belangrijke update worden. Het zou namelijk wel eens kunnen betekenen dat Google minder vaak een oogje zal dichtknijpen dan het tot dusver heeft gedaan. Advies is dan ook om zo snel mogelijk je website Penguin-proof te maken.

Maak je website Penguin-proof
Ongeacht of er een Penguin update op de planning staat, is het natuurlijk nooit verkeerd om je linkprofiel gezond te houden.

Zo is het verstandig om je backlinks goed te monitoren. Een plotselinge, sterke stijging in het aantal backlinks lijkt een positief signaal. Maar zo&;n stijging kan duiden op linkspam, ook zonder dat je dit zelf zo bedoeld hebt. Maak er daarom een gewoonte van om regelmatig controles uit te voeren, dubieuze links goed te onderzoeken en de juiste stappen te zetten.

Een ander aandachtsgebied is de ankertekst van je backlinks. Als alle backlinks naar een pagina dezelfde ankertekst hebben, wordt Google achterdochtig. Zorg daaromdat de ankertekst wel aangeeft waar de pagina over gaat, maar dat er toch de nodige variatie is.

Met een gezond, gevarieerd en op natuurlijke manier tot stand gekomen linkprofiel zit je altijd goed. Vermijd verder linkspam en het betalen voor links en dan zit het er dik in dat je Penguin sancties ontloopt.

Met dank aan voor de illustratie.

Farid Rostami is co-founder van verschillende startups waaronder . Hij schrijft graag over tech, marketing, startups & digital nomads. Daarnaast adviseert hij startups met hun business strategieën & online marketing. Farid heeft in het verleden als vtsp voor Microsoft en Avanade gewerkt.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie