Hooligans verslaan katten

Dagan Cohen over de nieuwe Upload Cinema: 'Feels Like Family'.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Twee broers die met één vrouw getrouwd zijn, een luipaard die een baviaan adopteert, een commune van dwergen, een broederschap van mannelijke My Little Pony fans. Dit is slechts een kleine greep van de video’s die te zien zijn in “Feels Like Family” de nieuwe over familiegevoel en rekbaarheid van het begrip ‘familie’.

Toen het ons benaderde om samen te werken rond de lancering van hun , lag het voor de hand iets doen met het onderwerp familie. Immers: de amateurfilm is geworteld in de behoefte familiemomenten vast te leggen. Overal ter wereld zijn er nog zolderkamers vol 8 mm filmpjes en videotapes van bruiloften, verjaardagen, vakanties, etc. En natuurlijk barst het ook op YouTube van dit soort familievideo’s.

Maar wij voelden niks voor een compilatie van de beste home movies. Bovendien weten we: het gezin is niet meer de hoeksteen van de samenleving. Wij verenigen ons in clubs, clans en communities en smeden daarbij banden die soms sterker zijn dan met familie. Voor ‘Feels Like Family’ gingen de redacteuren van Upload Cinema en Beeld en Geluid samen met het publiek op zoek naar videomateriaal van groepen die zich als familie gedragen, maar het niet zijn.

Het resultaat is - al zeg ik het zelf – een even ontroerende als hilarisch film vol idealisten en vrijdenkers; mensen die voor elkaar hebben gekozen of tot elkaar zijn veroordeeld. Van gabbers en treehuggers tot brommergangs, van mariniers en bears tot geheel in roze gehulde Lolita&;s. Wel eens van Polyamorie, Bronies en Juggolo’s gehoord?

Voting app
Vorige week was de première in een bomvol Rialto Amsterdam. Bij al onze voorstellingen maken we tegenwoordig gebruik van een voting app. Tegelijkertijd als een video’s op het grote doek verschijnt, wordt een thumbnail ervan naar je smartphone gestuurd. Met een druk op de knop kun je de video een rating geven van 1 tot 5 sterren (je bent dus even filmrecensent). Aan het eind tellen we de stemmen bij elkaar op en projecteren het eindresultaat op het scherm. Zo weten we van elke stad wat de populairste video’s waren.

De top 3 van Amsterdam
Wat me elke keer weer verbaast is hoe simpel we in elkaar zitten. Filmpje die een hele duidelijke emotie oproepen werken het best. En van alle emoties blijkt ontroering of vertedering de meest universele te zijn: de feelgood filmpjes met dieren scoorden het hoogst bij Feels Like Family. Met uitzondering van de winnaar. Want, naar de open monden in de zaal te oordelen was die behoorlijk ontregelend en verbazingwekkend. 

Hooligans Sing Pop Ballads
Wij hebben hier een beetje vals gespeeld. Want de oorspronkelijke titel van deze video is ‘Hardchorus’ en is een prijswinnende commercial van Droga 5 voor Puma uit 2010. Bewust hebben we bij de vertoning de eindtitels en het logo er af gesneden om mogelijke voordelen weg te nemen. Zo werd het puur als korte film ervaren. Ben benieuwd of het filmpje ook zo hoog was geëindigd als het publiek de afzender had gezien.

Pussy People
Dit is een briljant gemaakte mini docu over een vrouw die katten beschouwd als kleine mensjes die toevallig een vacht hebben, spinnen en miauwen. Even ontroerend als tragisch en komisch

Squirel Adopted By Cat
Ja, ook op 3 een kattenfilmpje. Een baby eekhoorntje valt uit een boom en wordt liefdevol opgenomen in een kattengezin. Na een tijdje weet hij niet beter dan dat hij een kat is. Hij leert zelfs spinnen!

Mijn favoriet: American Juggalo
De Juggalo’s (ik had er nooit over gehoord) is een onbegrepen en verguisde subcultuur van hardcore clowns die eens per jaar bij elkaar komen voor The Gathering of the Juggalo’s. Dat is een behoorlijk losgeslagen zooitje. Filmmaker Sean Dunne mocht overal draaien. De originele docu is 23 minuten, op Feels Like Family is een edit van 3 minuten te zien. Mijn favoriete Juggalo zit op:  05.11

Feels Like family is de komende weken te zien in geselecteerde bioscopen.

Kijk voor meer info.

 

Door Dagan Cohen
Creatief ondernemer/ oprichter Upload Cinema

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie