Maak van je presentatie geen Troonrede

Oproep aan leiders die tegen hun ‘volk’ praten alsof ze Willem-Alexander zijn

door Serge van Rooij, Bex*communicatie

Vandaag leest onze koning weerde troonrede voor. Volgens mij zijn er betere manieren om de bevolking van Nederland toe te spreken, maar aangezien ik weinig macht heb in Den Haag, heb ik me erbij neergelegd dat dit nu eenmaal hoort bij het protocol rondom Prinsjesdag. Bovendien gebeurt het slechts één keer per jaar, dus dat is te overzien.

Helaas bekruipt mij ook op andere dagen regelmatig het gevoel dat het Prinsjesdag is. Ik zie te vaak leiders tegen hun ‘volk’ praten alsof ze Willem-Alexander zijn. Daarom heb ik speciaal voor hen drie eenvoudige tips:

Tip 1: Ken je verhaal

Ze zijn er nog steeds: leiders die met hun rug naar de zaal toe hun presentatie voorlezen. Een beter statement van totale desinteresse voor je publiek kun je niet geven. In feite zeg je: “Ik wil jullie een en ander vertellen. Ik heb me slecht voorbereid, dus ik lees het even voor. Het interesseert me verder niet dat jullie er ook zijn.” Als jij je verhaal niet kent, waarom moet het publiek dan luisteren?

Tip 2: Maak contact

Nog een reden waarom je niet moet voorlezen: het is dan onmogelijk om contact te maken met je publiek. Vaak zie ik mensen presenteren die over de hoofden van hun publiek heen praten. Praat met ze en niet over ze. En gebruik de taal van je publiek. Jij moet de brug bouwen naar je publiek. Niet andersom.

Tip 3: Wat wil je van je publiek?

Tijdens troonredes worden soms nieuwe termen de wereld in geslingerd. Participatiesamenleving was er zo eentje. Het was dé boodschap in die troonrede. Het volk bleef in verwarring achter: “Moeten we nu voortaan alles zelf doen?” Alhoewel de meeste mensen presenteren wel een boodschap hebben, blijft die vaak impliciet. Beter is het om hem zo expliciet mogelijk te maken met een bijpassende call to action: “Deze actie(s) verwacht ik van jullie  na mijn presentatie.”

Help ze!

Onze koning heeft weinig keuze. Hij moet zich schikken naar de politieke folklore van de troonrede. Alle andere leiders in dit land hebben wel degelijk een keuze. Mijn oproep aan jullie: doe je publiek en jezelf een plezier. Maak van je presentatie geen Troonrede.

En voor diegenen die zo’n leider kennen: help hen door ze een link van dit artikel toe te sturen.

Foto: ANP, Lex van Lieshout

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie