Ooit gehoord van TUPE?

Waarom moeten de medewerkers van Publicis bij een accountwisseling door TUPE mee naar McCann?

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Terwijl de kapper mijn haar herstructureerde, dacht ik niet aan &;Holidays are coming&; van Jumbo of de &;klaar-over&; van Stegeman, maar aan TUPE.

Ik las een bericht in Campaign over een account dat Publicis had verloren aan McCann. Daarin stond: &;As a result of the agency swift, members of staff have been transferred from Publicis to McCann under TUPE.&;

Ik zocht het op op Google. TUPE staat voor: Transfer of Undertakings Protection of Employment.

In 1992 is door het Europese Hof bepaald dat de wetgeving die werknemers beschermt bij overgang van onderneming eveneens op uitbestedingen van toepassing kan zijn.

Werknemers volgen het werk en behouden hun arbeidsvoorwaarden.

Als een opdrachtgever voor het eerst activiteiten uitbesteedt is er geen discussie. Dan wordt van de dienstverlener geëist dat deze de bij de uitbestede activiteiten betrokken werknemers overneemt. 

Stel WPP&;s Ogilvy wil wereldwijd alle ICT uitbesteden aan IBM, dan volgen werknemers het werk richting IBM.

Echter, het gaat hier om een accountwisseling tussen bureaus. Waarom moeten die medewerkers van Publicis door TUPE mee naar McCann?

Wat is de status van TUPE in Nederland? Als dit een EU-regel is, moeten er dan mensen mee met ABN van Selmore naar N=5? Of, puur fictief: Albert Heijn wisselt TBWA\ in voor DCVF (al dan niet begeleid door Conclusion); wat dan?

Ik heb echt geen idee! Heel benieuwd of iemand (Vea, advocaten et cetera) hier meer over weet. De kapper kan mij zeker niets vertellen. Die kreeg tot haar verbazing een inval door een belastinginspecteur.

Na een dag tevergeefs zoeken onthulde hij waarom: de kapper had drie offertes aangevraagd voor de verbouwing van haar winkel, en de opdracht uitbesteed aan een aannemer in haar woonplaats.

De belastinginspecteur vertelde haar: &;Kijk mevrouw, als een middenstander een verbouwing laat uitvoeren door een aannemer in dezelfde woonplaats, dan gaan bij ons alle alarmbellen af. Wij hebben geen onregelmatigheden gevonden, maar ik adviseer u de volgende keer een aannemer buiten uw woonplaats te nemen.&;

Geen TUPE. Gewoon DATA. Leuker kunnen we het niet maken. Wel makkelijker. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie