Waarom Digital Asset Management (DAM) de rol van marketeers zal veranderen

Door automatisering kunnen marketeers zich meer richten op creativiteit en strategie.

door Lidia Lüttin

Marketeers staan onder grote druk om goede content af te leveren en die ook nog op de juiste plek gepubliceerd krijgen. toont aan dat marketeers over meer content beschikken dan ze effectief kunnen managen en meer tijd kwijt aan de operationele kant van contentmanagement dan aan de strategische invulling. Lastig, maar er is een oplossing in zicht. Er komen steeds betere tools op de markt die dit werk uit handen te nemen. Welke En wat betekent dit voor de rol van de marketeer?

Iedereen maakt content

Facebook en smartphones hebben van iedereen fotograaf gemaakt en Instagram heeft van ons allemaal een grafisch ontwerper gemaakt. Digital Asset Management (DAM) brengt de volgende fase in zicht. Goede content maken is niet langer een taak die is voorbehouden aan de afdeling marketing. Met de juiste tools kan iedere werknemer bruikbare content maken en blijven alle uitingen ‘on brand’.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie wordt snel veel beter. Dat brengt risico&;s met zich mee. zelfs dat machines straks mogelijk niet meer te controleren zijn door mensen. Aan de positieve kan liggen echter ongekende mogelijkheden. De lancering van  bijvoorbeeld maakt het analyseren van beelden vele malen eenvoudiger. De verachting is dat op korte termijn veel ingewikkelde taken door computers worden overgenomen. Daar zullen geen banen mee verloren gaan. Het zal er juist voor zorgen dat mensen de handen vrij krijgen om waardevol werk te doen.

Marketeers als helden van branding

De adoptie van DAM zal de rol van marketeers veranderen. Waar de marketeer nu nog nog vaak de rol vervult van politieagent die toeziet op de naleving van richtlijnen, verandert DAM zijn rol in die van held die zorgt dat de juiste boodschap vanuit de organisatie verstuurd kan worden. Branding wordt zo een gedeelde verantwoordelijkheid. Waarbij de marketeer een voorvechtersrol zal vervullen, door iedereen te leren hoe een platform optimaal gebruikt kan worden.

Meer ruimte voor strategische creativiteit

Door automatisering hoeven marketeers minder tijd te besteden aan hun administratieve rol laten en zich meer richten op creativiteit en strategie. Zo hoeven ze niet langer de afweging te maken tussen managen en creëren. De nieuwe werkwijze is zowel salesgedreven als samenwerkingsgericht. Mijn verwachting is dat de invloed van de marketeer in de boardroom hierdoor groter zal worden. Het wordt immers eenvoudiger om de marketingactiviteiten af te stemmen op de corporate doelstellingen.

Agile marketing scheidt kaf van koren

Timing wordt steeds belangrijker. Consumenten verwachten van merken dat ze snel kunnen inspelen op actuele gebeurtenissen en live events. De marketeer moet relevante en prikkelende content kunnen leveren en daarvoro is het belangrijk om snel de juiste keuzes te maken. Voor internationaal opererende bedrijven is het moeilijk om voor verschillende markten  te produceren. Hier ligt de komende jaren ruimte voor bedrijven die in positieve zin willen opvallen. Een goede DAM-strategie is daarbij van grote waarde.

De persoonlijke aanpak

Hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt: naarmate er betere marketingtools beschikbaar komen, zal de behoefte aan menselijke input toenemen. Nu is het nog mogelijk om je in technologisch opzicht te onderscheiden van de concurrentie, maar op termijn zullen alle grote spelers hun zaken op de rails hebben. De enige manier om je dan nog te onderscheiden, is met ouderwetse creativiteit. 

Lidia Lüttin is cmo van

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie