Zeek.me breekt markt voor ongebruikte geschenkbonnen open

De app van de in 2013 opgerichte mobile start-up uit Israël geeft gebruikers toegang tot een platform voor reeds uitgegeven geschenkbonnen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Indien succesvol, kan dit type marktplaats de verhoudingen in de waardeketen structureel wijzigen. Door tussenkomst van Zeek.me neemt de liquiditeit van geschenk- en waardebonnen toe omdat vraag en aanbod transparant worden gemaakt en beter op elkaar aansluiten. 

De user journey van Zeek.me
Stel, je moeder geeft je een Ikea-bon ter waarde van 100 euro, maar de Zweedse keten is er een waar je graag voorbij rijdt. Je opent de Zeek app, scant de voucher en geeft je vraagprijs af. De voucher wordt aangeboden aan het netwerk Zeekers. Een geïnteresseerde Zeeker koopt de bon en jij ontvangt een notificatie met het verzoek om de originele bon op te sturen en binnen 14 dagen ontvang je het overeengekomen bedrag. Goed voor jou, goed voor Zeek.me, goed voor Ikea?

Business model Zeek.me
Zeek.me ontsluit de zogenaamde &;unredeemed value&; van bonnen die of direct worden uitgegeven door retailers of indirect door uitgevers. Voor retailers die zelf uitgeven is door tussenkomst van Zeek de binnenkomende cash korter beschikbaar en zal het zogenaamde &;breakage income&; van ongebruikte vouchers dalen. Met andere woorden: er is minder gratis werkkapitaal beschikbaar en de winstbijdrage van verlopen bonnen daalt. Daartegenover staat wel dat er meer klanten (kopers van vouchers via Zeek.me) bij de retailer over de vloer komen met alle bijkomende voordelen.

Voor indirecte uitgave is er een duidelijke verliezer, namelijk de uitgever van bonnen die het uitstaande saldo sneller moet uitkeren aan de retailer en haar rente- en andere financiële inkomsten (inclusief &;breakage income&;) zal zien dalen. De &;knee-jerk&; reactie van uitgevers is mogelijk de bonnen &;aan toonder&; te maken of de vervaldatum te verkorten wat het nadeel van bonnen voor de gebruiker alleen maar benadrukt en het gebruik van apps als Zeek.me zal aanjagen. 

Economisch nut
Met Zeek.me kan een aanzienlijke hoeveelheid geld worden vrijgemaakt voor consumptie, wat stimulerend werkt voor de economie. Je moet er hierbij wel van uitgaan dat de verkopende Zeeker het ontvangen geld niet op de bank zet.

Zeek.me is nu alleen nog actief op haar thuismarkt en concentreert zich op het verfijnen van de operationele aspecten - met name fulfilment - van de business. Als dat eenmaal is gebeurd zal internationale expansie hopelijk snel volgen.
 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie