Premium

5 beste voorbeelden van online content voor kinderen

Vandaag verschijnt het boek 'Positive Digital Content for Kids'. Wat kunnen we leren van de beste contentmakers uit Europa?

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

&;Positive Digital Content for Kids&; is  het eerste boek dat specifiek gaat over positieve online content voor kinderen. Het boek is geschreven in opdracht van de Europese Commissie en bundelt het werk van de beste producenten uit Europa die hun geheimen delen ver hoe je goede, interactieve content voor kinderen maakt, van apps tot online video.

Met deze publicatie pleiten de makers voor meer aandacht voor kwaliteitscontent voor kinderen. Lange tijd was de insteek van beleidsmakers om kinderen weg te houden bij schadelijke inhoud, en initiatieven te ondersteunen die geweld en porno konden filteren. Het EU-beleid ‘A better internet for children’ is meer aandacht voor kwaliteit.

Hoe meer goede inhoud er voor kinderen is, hoe kleiner de kans dat ze stuiten op schadelijk materiaal. Volgens Remco Pijpers, oprichter van Mijn Kind Online en een van de adviseurs van de Europese Commissie, ligt er teveel nadruk op de risico’s van wat jeugd doet met digitale media. Van cyberpesten tot sexting, het debat over jeugd en internet wordt te vaak in het criminele getrokken&;.

Hieronder de vijf persoonlijke favorieten van Remco Pijpers.

Toca Boca
&;
De apps van het Zweedse Toca Boca zijn de Van Goghs onder de kinder-apps: onbeschrijflijk mooi gemaakt en commercieel succesvol. Digitaal speelgoed met een open einde. Inmiddels zijn de apps meer dan 80 miljoen keer gedownload. Ze blijken ook ongekend populair te zijn in het Midden-Oosten. Onze favoriet is Toca Hairsalon.&;


Cbeebies Playtime
&;De British Broadcasting Corporation (BBC) maakt al sinds haar oprichting in 1922 content voor kinderen. In 2002 begon men met de CBeebies TV Channel voor kinderen jonger dan zes jaar. Daar hoorde een website bij. En sinds begin dit jaar is er de BBC Playtime app. De app is &;original, innovative, challenging and engaging’. Hoe zij de app hebben gemaakt, staat in het boek. Kunnen anderen, ook de commercielen, van leren. Is wel alleen in de UK te downloaden. &;


 

Sago Mini Forest Flyer
&;Met Sago Forest Mini Flyer - eigendom van het Zweedse uitgeversconcern Bonnier Group, ook eigenaar van Toca Boca -  kunnen jonge kinderen heel gemakkelijk met hun vinger een vrolijk vogeltje door een bos ‘slepen’. Er wordt niet gesproken maar subtiele geluiden creëren een fijne sfeer, geen overdaad. De grappige elementen zijn verborgen, maar makkelijk te vinden doordat er een gele, stervormige bal knippert. Leidt het kind de vogel ernaartoe dan eet het beestje bijvoorbeeld de rode bessen aan de groene struik en komen er ineens vlammen uit z’n snavel met een kreet van verbazing. Enorm grappig.&;


Zoek het uit 
&;Zoek het Uit! is een project van Het Klokhuis (NTR) voor kinderen over wetenschap. In tien afleveringen leer je hoe wetenschappers hun werk doen. Er hoort een boek bij en een app, de Zoek Het Uit-app, die gezinnen stimuleert experimenten te doen aan de keukentafel. Kinderen worden niet het scherm ingezogen, maar gebruiken de app als hulpstuk in een gezamenlijke activiteit, buiten het scherm.&;

Minecraft
&;Online lego voor alle leeftijden, waarmee je - alleen of samen - hele werelden kunt bouwen. Je betaalt een keer een bedrag en je kind wordt verder met rust gelaten, geen marketeers die je probeert te verleiden extra aankopen te doen. De vrijheid die kinderen hebben om te creëren, het prachtigs dat ze in elkaar zetten, maakt Minecraft ongekend. Komt ook uit Zweden, trouwens. Sweden rules."

Positive Digital Content for Kids is beschikbaar als gratis download via .

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie