ABN Amro benoemt Kees van Dijkhuizen als nieuwe topman

De huidige cfo neemt het stokje over van Gerrit Zalm.

Kees van Dijkhuizen wordt de opvolger van Gerrit Zalm als topman van ABN AMRO. De huidige financiele baas van de bank, voor ongeveer 70 procent in handen van de Staat, is volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem een uitstekende bankier en een prima bestuurder met een sterke maatschappelijke antenne. Om de opvolging van Zalm was de laatste tijd veel te doen.

Verscheidene media meldden dat er onenigheid zou bestaan tussen de raad van commissarissen van de bank en Dijsselbloem. De commissarissen wilden in de eerste plaats een bankier met internationale ervaring om ABN AMRO in de toekomst te laten groeien. Pas daarna werd naar verluidt gehecht aan achtereenvolgens leiderschapskwaliteiten en maatschappelijk draagvlak. Dijsselbloem wilde juist een bankier met ,,maatschappelijk bewustzijn&;&;.

De minister noemde de vermeende onenigheid met de commissarissen overigens ,,indianenverhalen van mensen die net niet van de hoed en de rand weten&;&;. En terwijl het lijstje van opvolgers, met daarop het kansrijk geachte hoofd van de consumentenbank van ABN Chris Vogelzang, steeds kleiner werd, rolde daar uiteindelijk de zestigjarige Van Dijkhuizen uit.

Onervaren is de financiële man van ABN AMRO, sinds 2013, in ieder geval niet. Voor zijn baan bij de bank was hij financieel verantwoordelijk voor de Haagse zakenbank NIBC. Ook in Den Haag heeft hij een netwerk, Van Dijkhuizen werkte eerder op verschillende posten bij de ministeries van Financiën en Economische Zaken. Van Dijkhuizen gaat in zijn nieuwe rol 15 procent meer verdienen dan nu, maar minder dan Zalm. Zijn beloning komt uit op ruim 712.000 euro per jaar en hij heeft geen recht op variabele beloningen.

Bron: ANP

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie