Merk & Strategie

Blokker verkoopt Intertoys, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker

Elsbeth Eilander, redactie | 16 mei 2017, 9:36

De retailer kiest voor volledige focus op Blokker. Dat kost 1900 arbeidsplaatsen.

Blokker Holding heeft besloten zich volledig te gaan richten op Blokker. De overige winkelbedrijven van het concern zullen worden verkocht. Deze strategiewijziging leidt er toe dat in de komende periode circa 1.900 arbeidsplaatsen komen te vervallen.

De details over de te sluiten winkellocaties en de personele gevolgen worden de komende maanden nader uitgewerkt. Wel maakt Blokker bekend dat de grootste klappen vallen bij Blokker en Marskramer (Blokker in Nederland en DC Mijdrecht circa 800 en Marskramer circa 550)

Op dit moment richt Blokker Holding zich met zeven winkelformules op drie markten: ‘huishoud’, ‘speelgoed’ en ‘wonen’. Maar in een speelveld dat steeds competitiever wordt en met consumenten die hogere eisen stellen, moeten winkelbedrijven zich voortdurend vernieuwen om relevant en interessant te blijven, zo verklaart het concern in een persbericht.

'De daarbij gewenste snelheid, wendbaarheid en commerciële slagkracht, vereisen meer focus'. Het concern zegt zijn leidende positie in het segment ‘huishoud’ te willen behouden en verder te versterken.

Hoofdpunten in de nieuwe strategie:

  •     De Nieuwste Blokker - wordt verder uitgerold, met ruim 400 winkels.
  •     Blokker sluit tot april 2018 circa 100 winkels. Dit zijn winkels die structureel verlieslatend zijn en veelal op voor Blokker onrendabele locaties staan.
  •     Assortiment, prijsstelling en beschikbaarheid van producten worden verbeterd.
  •     De bevoorrading van de Blokkerwinkels vindt vanuit één distributiecentrum in Geldermalsen plaats. Activiteiten in het DC van Mijdrecht worden gefaseerd afgebouwd. Het E-DC in Gouda blijft actief om de online bestellingen te verzorgen.
  •     Blokker België verbetert eveneens zijn winkelnetwerk en commerciële prestaties. Het voornemen om 69 winkels te sluiten, is in februari dit jaar reeds aangekondigd.

Nextail – de online organisatie van Blokker Holding – blijft een belangrijke online en e-commerce aanjager voor Blokker in Nederland en België en -naar verwachting- voor de te verkopen winkelbedrijven en mogelijke externe partijen.

Marskramer gaat door als franchiseformule. De resterende circa 100 eigen winkels worden gesloten.

Een deel van de medewerkers van het holding hoofdkantoor kan worden herplaatst binnen de winkelformules. De resterende functies worden afgebouwd en verdwijnen op termijn.

Blokker Holding heeft een sociaal plan met de vakorganisaties afgesproken. Hiermee is ook een vangnet gecreëerd voor die collega’s die hun baan verliezen.

Intact verkopen
Het is de intentie om overige winkelbedrijven ‘intact’ te verkopen. De medewerkers van deze bedrijven zullen dan onderdak vinden bij de nieuwe eigenaren. Bij de te verkopen winkelbedrijven zijn circa 13.500 medewerkers in binnen- en buitenland werkzaam.

De aangekondigde maatregelen zullen in de komende jaren druk zetten op de resultaten onder aan de streep, aldus Blokker. Daarbij wordt de komende jaren nog rekening gehouden met een netto verlies.

Casper Meijer, CEO Blokker Holding: ‘We realiseren ons heel goed dat deze aankondiging een grote impact heeft op onze medewerkers. Bij Blokker, Marskramer en op het hoofdkantoor van de holding gaan arbeidsplaatsen verloren. Dit is een ingrijpend besluit voor onze collega’s die met veel inzet dagelijks onze klanten helpen en achter de schermen bijdragen aan de modernisering binnen de verschillende winkelbedrijven. Ingrijpende maar noodzakelijke maatregelen die er toe zullen leiden dat Blokker met een goed assortiment van belang is en blijft voor haar klanten online en in de winkels. En wij zijn ervan overtuigd dat onze andere winkelformules met een nieuwe eigenaar een goede toekomst hebben.’

Over de auteur

Elsbeth Eilander
Adjunct-hoofdredacteur Adfo Groep-redactie Lees meer over Elsbeth Eilander

Reacties op dit artikel (2)

Comment author avatar
Avatar

Daan

(21 mei 2017, 21:48)
We zijn geweest vorig jaar in Belgie bij de blokker. We wilden een stofzuiger kopen.
Bij binnenkomst zei de manager ons meteen goedendag. Super dachten we allebei. Want we hebben veel vragen.

Maar plots werd het muisstil & de man was nergens meer te bekennen.

Verbaasd zijn we na zoeken trap naar beneden maar weer gegaan!
Voor wie de locatie wil weten het was in
Baarle Nassaeau
Avatar

Daan

(21 mei 2017, 21:52)
Shit de stofzuiger kapot. We hebben laminaat.
Wat is voor ons de beste keus?
Nu blokker filialen te hebben bezocht weten we het nog niet.
Mensen you dont know what you got til its gone. Dat geldt ook voor blokker ook voor onze stofzuiger....
Mmmm maar weer van buurman lenen dan!

Gerelateerde items Blokker Strategie Intertoiys

Meer in channel Merk & Strategie

Blijf op de hoogte

Van onze partners

Whitepapers

Adfo Events

Populaire blogs