Premium

Hoe Eneco voor Toon (weer) storytelling inzet

In de week dat Nest naar Nederland kwam, wist Eneco een plek in de discussie over the internet of things te claimen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Foto: Tygo Muller

Wat hebben designactivist Aral Balkan, Boris Veldhuizen van Zanten en designduo Studio Drift met Eneco’s Toon te maken? Op het eerste gezicht niks, ze droegen geen van drieën direct bij aan de totstandkoming van de slimme thermostaat. Toch nodigde Eneco ze uit voor de eerste Smart Home Session, een evenement voor pers en Toon-gebruikers waar genoemde sprekers optraden en een aantal noviteiten werd gepresenteerd. De belangrijkste was de openstelling van Toon-api. Het betekent dat bijvoorbeeld ontwikkelaars, designers en klanten hun ideeën over Toon kunnen delen en daadwerkelijk kunnen ontwikkelen.

Free is a lie

Maar de bijeenkomst had nog een doel: inspireren door verhalen uit de belevingswereld van Toon te vertellen. Privacy is bijvoorbeeld een issue dat Eneco bezighoudt. Het bedrijf hamert erop dat de data die via Toon gaan niet worden opgeslagen en verkocht. Daarom werd uitgenodigd. Deze Britse designer krijgt binnen een half uur voor elkaar dat iedere toehoorder minimaal twee keer nadenkt voordat hij een boodschap via Gmail, Facebook of Twitter verstuurt.

Natuurlijk weet iedereen dat ‘gratis een leugen’ is en dat hij/zij betaalt met zijn eigen gegevens. Balkan roept door de opsomming van talloze manieren waarop wij ons digitale zelf overleveren aan de Facebooks en Googles van deze wereld een ongemakkelijk gevoel op. Of het nu gaat over Mark Zuckerberg die de eerste Facebook-gebruikers ‘Dumb Fucks’ noemde of over Google die steeds dichterbij komt en zelfs de gegevens van the next 5 billion via internettoegang binnenhaalt. Google krijgt het in de presentatie van Balkan sowieso nogal te verduren. Het kruipt via Streetview, Android en eigen hardware steeds dichterbij. Balkan noemt Nest en Dropcam Spyware 2.0. ‘Het is “the Internet of Things that spy on you”. The quantified self is “the surveilled self”’.

En zo hoeft Eneco zelf niks te zeggen over Nest, dat een dag later zijn plannen presenteerde, om toch een kleine sneer uit te delen.

Grappig

Boris Velthuijzen van Zanten was gevraagd om – met het oog op de openstelling van de API - ondernemers met een goed idee te inspireren. Zijn boodschap: een succesvolle onderneming begint bij een idee, maar houdt daar niet op. ‘Eureka-momenten bestaan niet. Het is vaak niet meer dan: hey, that’s funny. Het is zo grappig dat Adam Curry claimt dat hij YouTube heeft uitgevonden. Hij heeft inderdaad een videodienst bedacht waarbij mensen zelf filmpjes konden uploaden. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat er nog 17.000 anderen waren met hetzelfde idee. Alleen YouTube werd een wereldsucces. Pas als het idee is doorontwikkeld en er op z’n minst een werkend prototype staat, kun je aankloppen bij investeerders. Een idee alleen betekent niks.’

Betoveren

De laatste spreker was Ralph Nauta, samen met Lonneke Gordijn oprichter van Studio Drift.  De Academy-graduates veroveren de wereld met betoverend mooi werk waarin design, de natuur en techniek worden samengebracht. De inspiratie voor hun lichtinstallaties komt rechtstreeks uit de natuur: van paardenbloemen, uitkomende bloemen en zwermen met vogels.

Dit interview door ArchiExpo geeft een goed beeld van Studio Drift:

De studio laat zien hoeveel beleving er in design kan zitten en hoe het gedrag kan beïnvloeden. Om die reden had Eneco ze uitgenodigd.

Op het beïnvloeden van gedrag is gericht. Studio Drift maakte een spiegel van synthetisch obsidiaan, een restproduct van het meest efficiënte recyclingproces chemisch afval. De spiegel staat symbool voor het potentieel van technologie en creatief denken voor het oplossen van wereldproblemen en menselijk gedrag.

Resultaten

Eneco is  bezig. Het persevent van vorige week leidde uiteindelijk tot een aantal publicaties. In eerste instantie pakten met name de tech-media het nieuws over API en de aangekondigde samenwerking met Philips Hue op, zoals , en . Nieuws biedt blijkbaar nog altijd een sterk, en in ieder geval, snel verhaal. Maar dit weekend verscheen er op  ook een uitgebreid artikel waarin het privacy-issue van Nest werd opgespeeld, naar aanleiding van het verhaal van Balkan. Ook citeerde zowel Balkan als Arjen Noorbergen van Toon-maker Quby over de schaduwkanten van the internet of things.

Het lukte Eneco dus het nieuws te halen en een plek te claimen in de dialogen rondom smart homes/the internet of things, in een week dat ook Nest zijn Nederlandse plannen presenteerde.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie