door Maarten Hafkamp, redactie | 31 december 2013, 10:39 in Media
Hoofdredacteuren Tijdschriften vereniging

Hoofdredacteuren publiekstijdschriften willen eigen vereniging

Vier hoofdredacteuren van publiekstijdschriften willen een eigen vereniging. 'Als groep spelen we nauwelijks een rol.'

Jildou van der Bijl (Linda.), Arendo Joustra (Elsevier), Franska Stuy (Libelle) en Theo Temmink (Plus Magazine) vinden het 'een goed plan'  als de hoofdredacteuren van publiekstijdschriften zich verenigen in een Verbond, Club, Orde of Genootschap. Ze komen met een oproep aan deelnemers van de Hoofdredacteurendag (die op vrijdag 17 januari 2014 plaatsheeft) om daar op die dag één en ander te regelen.

De vier schrijven: 'Gek genoeg spelen deze hoofdredacteuren als groep nauwelijks een rol. We zijn geen formele gesprekspartner voor de Groep Publiekstijdschriften of de NVJ. Ook met de Commissie Onderwijsfonds Publiekstijdschriften (COP), die ondermeer onze hoofdredacteurendag organiseert, is alleen ad hoc en op informele basis contact. En we hebben altijd veel stagiair(e)s rondlopen, maar we zijn geen gesprekspartner voor de journalistenopleidingen. En we komen alleen in het nieuws als de HOI-cijfers worden gepubliceerd, maar niet om eens te zeggen hoe belangrijk publiekstijdschriften zijn. Als namens ons wordt gesproken, gebeurt dat of door vertegenwoordigers van de Groep Publiekstijdschriften, de werkgeversclub, of door de NVJ, een vakbond. Maar zelf zijn we - geheel in strijd met onze aard - muisstil.'

Om dat te veranderen, hoeven hoofdredacteuren 'alleen maar op vrijdag 17 januari 2014 op de hoofdredacteurendag in het Rijksmuseum een bestuur aan te wijzen dat de oprichting gaat regelen'. 
 

Reacties op dit artikel (0)

Log in of registreer om reacties te posten

Gerelateerde items Hoofdredacteuren Tijdschriften vereniging