Premium

'Mediabureaus zijn weer terug bij de kerntaak'

PMA-directeur Johan Smit blikt terug op 2015 voor de bij het platform aangesloten bureaus.

De achttien aangesloten mediabureaus besteedden vorig jaar netto , zoals Adformatie vorige week meldde. Dat cijfer is vrijwel gelijk aan 2014. Online blijft de grote stijger, tv is nog altijd het grootste mediumtype, maar er werd in 2015 wel minder aan besteed. Verrassend was dat de omzet in tijdschriften 17,96 procent hoger lag dan in 2014.

Minder afhankelijk van volume
Smit concludeert: &;Het inkomen van de mediabureaus is steeds minder afhankelijk van volume. De omzet die ze behalen is steeds meer op basis van uren, zoals projecten en dergelijke. Daarmee gaat het dus weer echt om de toegevoegde waarde die de mediabureaus hebben: advisering.’



Johan Smit (foto: Paul Ridderhof)

Niet alles digitaal
Hij signaleert verder dat de ‘hype’ dat alles digitaal moet worden, voorbij is. Klanten van de media-adviesbureaus zien dat clicks en transacties niet alles zijn en dat een banner niet super-effectief is als het gaat om merken bouwen. ‘Zowel aan mediabureauzijde als bij de klant investeert men daarom in kennis over wat de consument digitaal wil en doet. Klanten begrijpen steeds beter wat je allemaal met data kunt doen. Adverteerders hebben hun eigen data, er zijn de marktdata van bureaus en andere statistieken. Die moet je bij elkaar zien te krijgen.

‘We zien dat de mediabureaus er samen met de klant steeds beter betekenis aan kunnen geven. Er is een groep adverteerders, voorlopers op de markt, die dit heel goed begrijpt en echt samen met het mediabureau hierin optrekt. Samen bouwen ze systemen om verder te komen in dat proces.’ 

Dit artikel staat ook in Adformatie

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie