Merkenverdriet: de naam Rubik's Cube is niet meer te beschermen

De driedimensionale puzzel Rubiks Kubus kan niet als merk worden beschermd.

De alombekende draaikubus die we kennen onder de naam Rubik&;s Cube (Rubiks Kubus in het Nederlands), kan niet langer beschermd wordden als merk. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag bepaald. De rechters in Luxemburg volgen daarmee het advies dat de advocaat-generaal van het hof in mei gaf, waarmee een uitspraak van een lagere afdeling van het hof uit 2014 is vernietigd.

Uit de Google Shopping-resultaten (zie afbeelding) blijkt dat de kubus onder meer al wordt aangeboden als Magic Cube, Smooth Speed Cube en Yongjun Smooth Speed.

Het Britse bedrijf Seven Towns liet de kubus in 1999 als merk inschrijven. De Duitse speelgoedproducent Simba Toys stapte daarop naar de rechter omdat de technische oplossing van de draaikubus geen merkbescherming zou mogen genieten. Op zijn hoogst zou Rubic&;s cube onder het octrooirecht kunnen vallen, aldus Simba Toys, dat de zaak nu heeft gewonnen.

Nice to know
Het wereldrecord Rubik&;s Cube oplossen werd onlangs verbroken door een Nederlander. Mats Valk (20) uit Amstelveen in 4,7 seconden.

 

Het hof stelt dat bij de inschrijving ten onrechte niet is gekeken naar niet-zichtbare elementen, zoals het draaivermogen van de kubus. Het is niet de bedoeling van het merkrecht dat een onderneming een monopolie krijgt op technische oplossingen of gebruikskenmerken, stelt het hof verder.

Bron: ANP

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie