Creatie & Campagnes

Nederlander schenkt campagne aan Estland en wordt PR-man van het jaar

Claartje Vogel, redactie | 3 januari 2017, 14:31

Peter Kentie verrast een heel land met zijn nation branding

Eindhovenaar Peter Kentie is uitgeroepen tot Public Relations Manager van het jaar 2016 . Hij is de eerste niet-Est ooit die de prijs in ontvangst neemt. Hij deed dan ook iets bijzonders: hij schonk gratis nation branding aan de Baltische staat.

Inspiratiebron

‘Estland is een grote inspiratiebron voor me’, vertelt Kentie. In het dagelijks leven is hij als directeur van Eindhoven365 verantwoordelijk voor de citymarketing van Eindhoven. Het marketingconcept dat hij voor Estland maakte staat daar volledig los van, benadrukt hij. Hij noemt het een ‘hobbyproject’ voor een land waaraan hij zijn hart heeft verloren.

Voortuitstrevend

Hij vertelt dat het hem niet alleen gaat om de prachtige natuur, maar dat hij ook de vooruitstrevendheid van de Esten bewondert. ‘Het is bijvoorbeeld het eerste staat waar je je als e-resident kunt registreren’, vertelt hij. ‘Zo’n digitaal staatsburgerschap houdt in dat je bijvoorbeeld een bedrijf kunt starten in Estland, zonder dat je in het land woont. Zo kunnen ook ondernemers buiten Europa een bedrijf beginnen dat aan de Europese regels voldoet.’

Nation branding

Meer dan twee jaar geleden vroeg Kentie zijn eigen e-residency aan. Hij begon geen bedrijf, maar besloot iets terug te doen voor Estland. Hij ontwierp ongevraagd een campagne voor het land.

Het idee van de nation branding is simpel: Kentie maakt gebruik van het feit dat de eerste drie letters van de landsnaam in veel Engelse woorden terug te vinden zijn. Vaak als overdrijving. Zo kom je op ‘the smartest citizenship’, ‘cutest’ en de payoff ‘Just Estonishing’ (verbazingwekkend, opzienbarend). De combinaties zijn eindeloos en het concept is ook in andere talen toepasbaar (C’est la vie, aufs beste resultat).

Meer aandacht

Hij lanceerde de website . Daarop legt hij uit waarom hij zoveel houdt van Estland en waarom hij besloot een campagne te maken voor het land. Hij vindt namelijk dat het kleine, innovatieve land meer internationale bekendheid verdient. &;Vanuit mijn werk voor de citymarketing van Eindhoven wist ik hoe belangrijk een duidelijke merkidentiteit is&;, vertelt hij. Daarom ontwierp hij die voor Estland.

Daarnaast legt hij uit dat zijn campagne helemaal gratis en open source is. Dat betekent dat iedereen ermee aan de slag mag met de merkidentiteit: hoe meer, hoe beter. Hij geeft voorbeelden hoe burgers, ondernemers en overheden het concept kunnen gebruiken in hun eigen marketingcampagnes.

Positieve reacties

Websites en de nationale krant  pikten zijn verhaal op. Vervolgens werd Kentie overladen met positieve reacties. De krant hield een peiling waaruit bleek dat 95 procent van de 10.500 respondenten vond dat hun land zijn campagne moest gaan gebruiken. Zelfs de Estse premier was enthousiast. ‘Simply ESTonishing country branding proposal by a Dutchman, clearly the bEST so far’, twitterde hij.

Het est-concept werd opgepikt en ingezet door ondernemers. Zo zag Kentie zijn idee terug in campagnes voor een hotelgroep (the cleanest air), Samsung (hierboven) en Tallin Airport. Op Facebook verkoopt een ontwerper . En zelfs het nationale toerismebureau Visit Estland ging ermee aan de slag.

‘Dit is voor mij het bewijs dat opensource-denken de toekomst is’, vertelt de Eindhovense creatieveling. Hij maakte het ontwerp helemaal zelf, maar het werd een succes doordat de Esten er zelf mee aan de slag gingen.

‘Het lastigste was mensen ervan overtuigen dat het echt een geschenk is, waar ik niets voor terug wil hebben’, vertelt hij. ‘Voor mij was het vooral leuk om idee te ontwerpen. Dat het zo breed is opgepikt, maakt me ontzettend trots.’

Het verhaal is nog niet voorbij, want vanaf 13 januari lanceert Estland een officiële nieuwe campagne waar &;Just Estonishing&; deel van uit maakt. Wil je op de hoogte blijven? .

Uit het juryrapport
Aive Hiiepuu, hoofd van de Estse Public Relations Association: ‘The simple, ingenious idea behind the creation of EST by Peter Kentie made not only Estonian marketing professionals, but also a far wider scope of people in general think about Estonia’s image, and also involved a good many people in actual activities, ie, the implementation of the idea. Testing the “EST” part of any words we could find and searching for new words has become an exciting game. In straightforward terms, Peter Kentie, who is a fan of Estonia, created freeware for the Estonian brand in his own time and entirely free of charge.&;

Adfo Books Bestsellers

Gerelateerde items Peter Kentie Eindhoven estland

Meer in channel Creatie & Campagnes

Blijf op de hoogte
Adfo Events
Van onze partners
Whitepapers
Populaire blogs