Patiënten klaar met 'volslagen idiote' PR-acties van Pink Ribbon

Adviesraad borstkankerpatiënten stapt op vanwege 'roze geweld’

Bij Pink Ribbon is onenigheid ontstaan over pr-acties die het goede doel wilde houden om geld te werven voor onderzoek naar borstkanker. De volledige patiënten-adviesraad van de stichting is opgestapt omdat die zich niet kon vinden in onder meer een tietenrace en een bikinirecord.

Dat is opvallend, omdat de raad twee jaar geleden werd opgericht na een uitzending van Nieuwsuur, waarin borstkankerpatiënten zich al erg kritisch uitlieten over het ‘roze geweld’ met glamourachtige pr-acties, zoals galadiners. Ook zou van de binnengehaalde 16 miljoen euro slechts 288.000 euro aan onderzoek zijn besteed.

&;Zoveelste bikinirecord&;

De patiënten-adviesraad had medezeggenschap over het beleid van Pink Ribbon en de bestemming van het geworven geld. Met de wetenschappelijke adviesraad beoordeelde het voorstellen voor kankeronderzoek.

Het breekpunt was een &;zoveelste bikinirecord&;, vertelt Desiree Hairwassers, lid van de patientenraad in . Het idee geld op te halen door twintigjarige meiden in bikini een voetbalveld op te sturen is volslagen idioot, laat zij weten. ‘Het is de seksualisering van een ziekte. Patiënten stoot je hiermee voor het hoofd, en dat mag nooit het resultaat van zijn van een fondsenwerving. Dan liever geen geld.’

Buitenspel gezet

Hoewel Pink Ribbon na een storm aan kritiek besloot de pr-actie rondom het bikinirecord , besloot de patiënten-adviesraad op te stappen. Dat heeft volgens de raad alles te maken met de nieuwe directeur van Pink Ribbon, Carolina Pruis. Zij zou het adviesorgaan buitenspel hebben gezet.

Desiree Hairwassers: Toen ook de raad van toezicht onze zorgen niet aan wilde horen, hebben we gezegd: zo gaat het niet langer. We trekken ons terug.’

Alternatief

Pink Ribbon gaat in een in op het opstappen van de patiënten-adviesraad.De stichting betreurt ‘dat de wederzijdse verwachtingen met betrekking tot taken en verantwoordelijkheden niet duidelijk naar elkaar zijn uitgesproken en dat dit heeft geleid tot het neerleggen van de taken van de PAR’. 

Pink Ribbon kijkt nu naar alternatieven voor de patiënten-adviesraad.

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie