Premium

RioRadar volgt Nederlandse Olympiërs op de voet

Innovatieve techniek analyseert online video door middel van gezichts- en spraakherkenning.

In spanning wachten op een glimp van je sportheld(en) tijdens de Olympische Spelen? Hoeft niet meer. Onder de naam heeft Media Distillery, in samenwerking met TNO, VicarVision en SpraakLab en met financiële steun van het SIDN fonds, een website gelanceerd die alle beeldmateriaal uit Rio de Janeiro automatisch analyseert op de aanwezigheid van Nederlandse Olympiërs.

De iniatiefnemers ontwikkelden een naar eigen zeggen baanbrekende technologie die het mogelijk maakt om automatisch gezichten te herkennen in bewegend beeld. Dit combineren ze met een breed pallet van automatische herkenningssofware, zoals spraak-, logo- en ondertitelherkenning en passen dit toe voor het analyseren van alle online videomateriaal op de website van NOS.

Statistische informatie

Zodra één van de 243 Nederlandse Olympiërs (inmiddels 242) in beeld is of genoemd wordt, is dit op RioRadar gelijk zichtbaar en te bekijken, zodat niemand meer een fragment van zijn favoriete sporter hoeft te missen. Daarbij levert RioRadar ook statistische informatie die interessant kan zijn voor adverteerders, zoals welke sporters het langst in beeld zijn gedurende de Olympische Spelen.

MediaDistillery&;s ceo Ronald Sars: &;Met ons platform willen we het mogelijk maken om videomateriaal te doorzoeken op spraak, tekst, logo’s, gezichten en in de toekomst ook andere objecten, op dezelfde manier als mensen gewend zijn om te zoeken op internet. RioRader is een demonstratie van de kracht van deze techniek die we binnenkort breed willen gaan uitrollen.&

Dezelfde techniek wordt overigens gebruikt voor de zoekmachine Audio Zoeken op de website van BNR Nieuwsradio.

Toegankelijkheid

Valerie Frissen, directeur van het SIDN fonds: &;Deze techniek vergroot de toegankelijkheid van online audio en video . De techniek kan zowel voor de mediasector als de individuele internetgebruiker van grote waarde zijn.&;

Voor de liefhebbers: de gebruikersinterface van RioRadar is open-source beschikbaar op .

O ja, Youri van Gelder krijgt veruit de meeste aandacht. De teller staat nu op ruim drie kwartier.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie