door Maarten Hafkamp, redactie | 14 december 2013, 13:12 in Business, Media
Sbs De Mol Sanoma

'Sanoma staat sterk in strijd met De Mol'

Sanoma krijgt bijval van analisten in het conflict dat ontstaan is met John de Mol om SBS Nederland.

In De Financiële Telegraaf (DFT) zeggen marktvolgers dat Sanoma veel meer kan krijgen dan wat De Mol nu biedt. De Talpa-baas deed een bod van 373 miljoen euro. Sami Sarkamies, analist bij de grote Scandinavische bank Nordea, zegt dat dit bod veel te laag is. 'John de Mol is bovendien veel te laat met dit bod. En Sanoma kan ook de schulden voldoende terugdringen zonder SBS te verkopen', aldus Sarkamies.

Hij meldt dat Sanoma 500 miljoen euro kan krijgen voor desinvesteringen buiten SBS Nederland om, bijvoorbeeld in België en Hongarije. Sarkamies: 'Een verkoop van SBS Nederland zou voor Sanoma dom zijn, want daarmee verkopen ze het onderdeel uit een relatief sterke business.' Dat zeggen ook andere analisten tegen DFT. 'Er zijn tekenen van herstel in de Europese economie, SBS Nederland kan de komende jaren aanzienlijk meer waard worden', verwacht Sarkamies.

Schulden herfinancieren
De Mol zocht afgelopen week de media (Het Financieele Dagblad) op om zijn verhaal te doen. Hij vindt dat Sanoma te weinig doet om SBS Nederland een succes te maken. Hij lijkt hiermee steun te zoeken bij aandeelhouders van Sanoma. Maar omdat SBS Nederland zelf geen beursgenoteerd bedrijf is, spelen die slechts een beperkte rol in de strijd om SBS. Zelfs bij een verkoop van SBS Nederland zou geen toestemming van aandeelhouders nodig zijn.

Sanoma staat daarmee sterk. Een probleem voor Sanoma zou volgens bronnen kunnen zijn dat het niet lukt om zijn schulden te herfinancieren bij de banken. Die zouden Sanoma onder druk kunnen zetten.

Kreuzen
DFT meldt verder dat zakelijk directeur André Kreuzen van SBS zijn rol als gesprekspartner van de ondernemingsraad zou verliezen aan Hans Edin, ceo van SBS. Ook zou een aantal taken van Kreuzen worden overgedragen aan Sanoma in Hoofddorp en in Helsinki. Daarmee zou zijn functie op de tocht komen te staan, melden diverse bronnen. Edin weerspreekt dit overigens.

Reacties op dit artikel (0)

Log in of registreer om reacties te posten

Gerelateerde items Sbs De Mol Sanoma