Premium

StarterSquad koppelt development teams aan innovatieve bedrijven

Ook Nederland heeft nu z'n eigen venture builder.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Venture-builders — ook wel tech studios, startup factories of venture production studios genoemd - zijn een relatief nieuw fenomeen in de wereld van tech en start-ups. In tegenstelling tot incubators en accelerators, nemen venture builders geen applicaties in productie, noch draaien ze een competitief programma dat culmineert in a Demo Day.

Wat ze wel doen is business ideëen uit het eigen netwerk halen en hier interne teams op zetten om deze te ontwikkelen. Tot de meest aansprekende voorbeelden behoren Obvious Corp (een spin off van Twitter), HVF (Hard Valuable Fun) en Betaworks (o.a. Instapaper en Blend) en het Duitse Rocket Internet (PayMill, Jumia, FoodPanda, etc.).

Hoewel deze succesvolle bedrijven  verschillen als het gaat om hun business modellen, hebben we ze ook duidelijk gemeenschappelijke kenmerken, in die zin dat ze middelen (kapitaal, teams, netwerk, etc) delen om innovatieve oplossingen te ontwikkelen en te lanceren die verder gaan dan volledig operationele bedrijven.

De venture-building beweging begon in de VS en wordt nu ook daarbuiten populair. Van Nederlandse bodem is ,  dat sinds 2013 actief en zich zelf ziet als de &;Europese versie of Betaworks&;.

StarterSquad is naar eigen zeggen een platform dat startups opbouwt met behulp van stabiele development teams. Hierdoor zijn de risico’s lager dan wanneer een ondernemer zelf op zoek zou moeten gaan naar een development team. De kwaliteit van het werk en de teams wordt gewaarborgd door een rating systeem.

Het platform helpt met Business Model Innovation, Lean Startup, Agile Development om een Minimal Viable Product te definiëren. Daarnaast doen ze ook aan growth hacking en voeren ze o.a. Technical Feasibility Scans uit.  

Voordeel van StarterSquad is dat zij de risico&;s voor digitale innovatie te verlagen. Iwein Fuld, voormalig freelance developer (o.a. Philips, Rabobank, Accenture) en mede-oprichter van StarterSquad, weet uit ervaring dat het realiseren van digitale innovaties niet alleen voor ondernemers risicovol is maar ook voor developers. Fuld werd geregeld in een development team geplaatst om aan een project te werken met andere programmeurs. &;&;Tegen de tijd dat we op elkaar waren ingespeeld, werden we alweer uit elkaar gerukt. Het geld was op of het project liep ten einde.&;

Hierdoor kwam hij op het idee voor StarterSquad. Bij StarterSquad betaalt de klant een wekelijks budget dat vrijvalt voor het development team als de klant goedkeuring heeft gegeven voor de wekelijkse resultaten. Het development team kan dus alleen verder als de klant tevreden is. Hierdoor komt niemand voor vervelende verrassingen te staan.

Eén van StarterSquad’s klanten is , een online marktplaats waar je duurzame energie rechtstreeks van de bron koopt. StarterSquad creëerd een online platform dat consumenten direct aan windmoleneigenaren en andere energieproducenten koppelt &;Door een Technical Feasibility Scan uit te voeren konden we laten zien dat het snel mogelijk was het platform te maken zodat investeerders duidelijkheid kregen. Vervolgens heeft StarterSquad het online platform gerealiseerd. Na bewijs van succes hebben we geholpen met het bouwen van een inhouse team waar Vandebron mee verder kan.’

Dit artikel is mede gebaseerd op een bericht op Venturebeat, &;&;. 

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie