Veel minder omzet uitgevers

Uitgevers van boeken, dagbladen en tijdschrifttitels hebben in het vierde kwartaal van 2013 fors minder omzet geboekt dan een jaar eerder.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Ook gingen er vorig jaar twee keer zoveel uitgeverijen failliet als in 2012. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar ging het om 71 faillissementen. Een jaar eerder waren dat er ruim dertig. 
De omzet kwam in het laatste kwartaal van vorig jaar 9 procent lager uit dan eind 2012. Over het hele jaar is er 6 procent minder omgezet dan in 2012. Sinds eind 2008 hebben uitgeverijen ongeveer 20 procent omzet verloren zien gaan.

Het CBS wijt de afnemende omzet niet alleen aan de lagere consumentenuitgaven in het algemeen. Het zou ook liggen aan de opkomst van e-books. Verder hebben tijdschriften- en krantenuitgeverijen al jaren te maken met dalende advertentie-inkomsten en een terugloop in het aantal abonnees. 

Pessimisme
Ondernemers in de uitgeversbranche zijn negatief over de verwachte omzet van het huidige kwartaal. Bijna 20 procent van de ondernemers verwacht dat de omzet verder zal afnemen. En bijna 60 procent denkt minder personeel in te kunnen zetten. 

De situatie in de uitgeverswereld is ernstig. Voor 1 januari 2015 moeten er binnen de branche 1500 fte’s weg. In de tijdschriftenbranche waren er vorig jaar onder meer faillissementen van HUB Uitgevers en Pelican Magazines en Pelican Tijdschriften en enorme bezuinigingen, waaronder bij Sanoma en WPG Uitgevers.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie