Premium

Video advertising sterkste online groeier met 30%

De digitale advertentiemarkt is in 2014 met 11,3% gegroeid en laat voor het eerst sinds 2011 weer double digit groei zien.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De totale omzet binnen deze sector was in 2014 bijna 1,4 miljard euro. Video advertising groeide het hardst met liefst 30%. Dit blijkt uit de Online Ad Spend Study die Deloitte uitvoerde in opdracht van IAB Nederland, de brancheorganisatie voor digitale marketing. 

De cijfers werden  onder embargo al gepresenteerd tijdens de ALV vorige week donderdag. Hierbij bleek dat online advertising veruit de sterkste groeier is. Weliswaar zitten ook de uitgaven aan tv-reclame weer in de lift, maar gezien het grote aantal sportevenementen vorig jaar, valt die groei volgens Roel van Rijsewijk (Deloitte) eigenlijk nog tegen. Omdat tegelijk de bestedingen aan video advertising met 30% de lucht in schieten, leidt dit volgens hem onmiskenbaar tot de conclusie dat er sprake is van verschuiving van advertentiebudget van tv naar online.

Was de groei in display advertising vorig jaar voornamelijk toe te schrijven was aan een paar grote, internationale partijen als Google en Facebook, dit jaar hebben de lokale uitgevers het ook goed gedaan. Het aandeel van grote internationale spelers vertoont weliswaar een lichte stijging , vooral dankzij Facebook, maar de verschillen zijn niet zo groot als vorig jaar. De Ad Spend Study becijfert het gezamenlijke aandeel Google en Facebook nu op 37%.

Mobile advertising
Mobile advertising breek door met een groei van 82%, waarbij de groei vooral aan het einde van het jaar sterk toenam. Van de totale display bestedingen komt nu 17% voor rekening van mobile. Binnen mobile neemt in-app adverteren het grootste aandeel in (48%). Joris van Heukelom, de scheidend voorzitter van IAB Nederland: ‘De brede acceptatie van mobiel als advertentiemedium is het begin van acceptatie van de mobiel als marketinginstrument. Dit geeft de komende jaren enorme verdere groeimogelijkheden en zal de digitale en fysieke vormen van marketing, bijvoorbeeld in retail dichter bij elkaar brengen.’

Programmatic Trading
Via programmatic trading kunnen internetuitgevers via technologieplatformen met grote groepen adverteerders handelen. Deze vorm van veelal volledig geautomatiseerd handelen, groeide in 2014 wederom hard, met bijna 40%. Naast de standaard banners worden ook andere formaten zoals video en interruptive op deze manier verhandeld. De verwachting is dat deze trend doorzet en dat  ook rtv-reclame geautomatiseerd verhandeld gaat worden.

Online advertising in 2015
Door het groeiende consumentenvertrouwen en de verschuiving van tv budgetten naar digitaal, voorspelt Deloitte ook voor de komende jaren groei. Volgend jaar zal die volgens de berekeningen 8,4% bedragen, wat wil zeggen dat de 1,5 miljard euro grens wordt overschreden. Waarbij de verwachting is dat display harder zal groeien dan search.

IAB Nederland wil overigens wel kijken of het Ad Spend Study is aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van digitale marketing. Een van de wensen is om in de rapportage ook branded content mee te nemen.

 

 

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie