Voetbal volgens Elza Jo

Deze week verschijnt de nieuwe mini-Creatie. Ditmaal van Halal-fotografe Elza Jo, die 'Onder 17' van voetbalclub ASV De Dijk uit Amsterdam-Noord enkele weken volgde en naar voetbal keek zoals alleen zij kan.

Fotografe Elza Jo, wier overgrootvader G.N. (Schaf) Scheepens in 1895 voetbalclub AFC in Amsterdam-Zuid oprichtte, woont sinds een halfjaar in Amsterdam-Noord.

Tot twee maanden geleden had ze niet zo heel veel met voetbal en kende Noord amper, maar nadat ze verhuisde naar de NRD-side, ging ze op onderzoek uit in haar buurt. En raakte uiteindelijk na een bezoekje aan ASV (Amsterdamse Sportvereniging) De Dijk om de hoek bij haar huis bevangen door de beeldtaal van voetbal.

Voetbal is de grootste verbindende factor in de wereld. En laat Elza Jo nou net een voorliefde hebben voor populaire cultuur, subculturen en extremen binnen en tussen die culturen.

Tel daarbij op dat De Dijk een bijzondere club is waar de nieuwe wereld in al haar diversiteit samenkomt – van Marokkaanse vaders tot speltbrood etende kinderen en van ‘Godfather’ Heino Braspenning tot de lokale slager, die de club sponsort. En een droomcombinatie is geboren: Elza Jo en voetbal op zaterdagmiddag.

Voor deze mini-Creatie volgde en portretteerde de fotografe ‘Onder 17 jaar’ van ASV De Dijk, dat in de 3e Divisie speelt. Het is precies die lichting die nog droomt van Messi, Mbappé, Ziyech en Dolberg, maar stiekem al weet dat een vervolgopleiding waarschijnlijk meer perspectief biedt.

Elza Jo: ‘Wat me intrigeerde was de doodernstige sfeer. Zelfs na een overwinning op de tegenstander was er na een kort moment van euforie weer alle focus op de wedstrijd van de volgende zaterdag.’

In de papieren staat het voetbalplaatjesboek van Elza Jo, hier haar verhaal in gifs.

Naschrift:

Het vlaggenschip van ASV De Dijk promoveerde dit seizoen naar de 2e Divisie, het niveau direct onder de Jupiler Leugue.

Bekende oud-spelers van De Dijk (een fusieclub tussen Rood Wit-A en ASV Schellingwoude uit 1999) zijn Edgar Davids, Patrick Kluivert, Ruud Krol, Martijn Reuser en Yassin Ayoub.

Elza Jo werkt op dit moment ook aan de documentaire Jolene, een bijzonder fanatieke Ajax-aanhanger.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie