door MediaScience, partner | 15 december 2016, 11:44 in Merk & Strategie

Slechte Tijden Branded Content

MediaScience, partner | 15 december 2016, 11:44

Iedereen die weleens een tijdschrift, online platform of tv programma bekijkt, zal het hartgrondig oneens zijn met bovenstaande heading. Terecht. In de jacht op steeds moeilijker te raken consument, lijken juist steeds meer adverteerders hun toevlucht te nemen tot deze vorm van adverteren. En eerlijk is eerlijk, goed ingezette Branded Content is voor het realiseren van bepaalde marketing- en communicatiedoelstellingen een zeer probaat middel. Maar dan moet het wel gebeuren om de juiste reden en deel uitmaken van een doordachte (overall) strategie. Wie Branded Content louter inzet in de hoop de reclame ontwijkende consument op slinkse wijzen alsnog in zijn web te vangen, komt geheid van een koude kermis thuis.

De kracht van Branded Content is dat het merk of de product boodschap een integraal en logisch onderdeel is van zijn omgeving. Doordat de plek en het moment van communiceren als heel natuurlijk en relevant worden ervaren, is er veel minder sprake van ergernis. Sterker nog, de consument zal de content met open armen verwelkomen en het bewuste merk graag een blijvend plekje in zijn hart en hoofd geven.

Veel adverteerders denken echter dat ‘Branded Content’ betekent dat ze zichzelf en hun product moeten wegcijferen. In plaats van een plek in de spotlight, maken ze zich onzichtbaar in de hoop de nietsvermoedende consument op een onbewaakt ogenblik te confronteren met hun boodschap. Doordat de relevantie helemaal afwezig is, zal deze boodschap echter helemaal niet bekijven en de positieve connectie met het merk achterwege blijven.   

Dit gevaar is levensgroot aanwezig bij de nieuwste inkoopmogelijkheid van RTL: Mirriad. Met deze techniek kunnen eerder opgenomen beelden vervangen worden door iedere gewenste uiting van de adverteerder. Ook wel virtual product placement genoemd; een algoritme van Mirrad zoekt naar ‘passende’ momenten voor de adverteerder en middels zogenaamde ‘blue boxing techniek’ wordt het product vervolgens met terugwerkende kracht in de aflevering geïntegreerd. Hoewel ‘monteren’ hier waarschijnlijk een beter begrip is want van een natuurlijke (art directionele en inhoudelijke) integratie zal in veel gevallen geen sprake zijn. Los van de inbreuk op bestaande content (men wil Mirriad bijvoorbeeld ook gaan aanbieden bij Videoland) ligt opportunisme op de loer. Adverteerders zullen nog vaker dan nu geneigd zijn om te gaan voor platte exposure. Gaan rekenen in bereiken ipv raken, met alle gevolgen van dien.

De geschiedenis - en Nederlands succesvolste soap – leert gelukkig dat na slechte tijden altijd weer goede komen. Laten we ons daar voor de toekomst van Branded Content maar aan vast houden.

 

Jack van den Burger - Digital Strateeg bij MediaScience

Reacties op dit artikel (4)

Avatar

Frank

(16 december 2016, 14:13)

zonder tussenkopjes... man man man

Avatar

Hans Veenman

(11 januari 2017, 16:35)

Bedrijven die denken op een gemakkelijke, slinkse manier de consument hun commerciële boodschap door de strot te kunnen duwen, zullen niet succesvol zijn, lees ik hier.
Maar bovenstaand verhaal komt erop neer dat je nog veel slinkser dan slinks moet zijn om met gemerkte inhoud de consument zodanig te belazeren dat hij niet in de gaten heeft dat hij belazerd wordt, jouw onzin met open armen ontvangt en het een blijvend plekje in zijn hoofd en hart geeft.
Misschien toch maar overwegen het reclamespel op een eerlijke manier te spelen?

Avatar

Snagfilms

(12 januari 2017, 16:28)

This is a very interesting web page and I have enjoyed reading many of the articles and posts contained on the website, keep up the good work and hope to read some more interesting content in the future. http://ssapptricks.com/snagfilms-free-online-movies-shows/

Dit is een bijdrage van

MediaScience

Partner

Meer van deze partner
Nu op Twitter