Schiphol en de unieke environmental simulator

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het is een prachtig staaltje van samenwerking tussen Luchthaven, KLM, Onderzoeksinstituten, Stork Aerospace en de Luchtverkeersleiding. Met het woud van piramide-vormige geluidsschermen kunnen we ongetwijfeld als Gizeh van het derde millennium een plek krijgen in de nieuwe wereldwonderen. Het oogt visionair en zal zeker flink besproken gaan worden. Maar wat mij het meest opviel ging over het omgevingsmanagement, want daar wordt de environmental simulator voorgesteld. Pardon?

"De environmental simulator is een hulpmiddel waarmee aan burgers, overheden en industrie kan worden gedemonstreerd waarom en op welke wijze er wordt gevlogen vanaf de Luchthaven Schiphol." (..) "Naast het verstrekken van informatie over geluid, emissies en externe veiligheid biedt het de mogelijkheid veranderingen te simuleren in de luchthavenoperatie en de effecten op de omgeving direct inzichtelijk te maken voor de bewoners. Zij krijgen daarmee inzicht in de onvermjdelijke compromissen die de luchtvaart moet sluiten. De mogelijkheid om omwonenden met behulp van simulatie te laten 'proeven' van de complexiteit van problemen is nog nergens ter wereld eerder in de praktijk gebracht."

Sjonge, ik word er even stil van: je woont al jaren in Zwanenburg en de kopjes denderen van tafel als er een jumbo over vliegt. Maar zie: daar is dan de environmental simulator. En geloof het of niet: opeens hebben we inzicht gekregen in de onvermijdelijke compromissen die de luchtvaart moet sluiten!

Als het om omgevingsmanagement gaat helpen naar mijn ervaring concrete maatregelen (die 20% bijvoorbeeld) en één op één contact met mensen uit de omgeving nog altijd het beste. Daar kan geen environmental simulator (het woord alleen al) niet tegen op!

Of webloglezers, ben ik hopeloos ouderwets?

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie