Wat je ziet, ben je zelf!

Sollicitatiegesprekken… altijd lastig. Hoe weten we dat we de juiste kandidaat kiezen, en we geen parels in het gras laten liggen?

unsplash

Een klop op de deur en de sollicitant komt binnen. Je staat op vanachter je bureau en nog voor je een hand hebt geschud, heb je al een mening over hem of haar. Want zo snel gaat dat… Bij het vormen van een eerste indruk speelt het primitiefste deel van onze hersenen een hoofdrol. We moesten lang, lang geleden immers direct een keuze kunnen maken als we een vreemdeling tegenkwamen: gaan we begroeten of gaan we wegrennen? Die keuze komt heel gemakkelijk tot stand: hoe meer we zien wat niet op onszelf lijkt, hoe harder we hollen.

Bovenstaand proces leidt bij sollicitatiegesprekken al snel tot een self-fulfilling prophecy: wanneer we tijdens een job-interview denken dat iemand niet goed bij ons past, gaan we ons ongemakkelijk gedragen. Wat dan weer invloed heeft op de kandidaat, die hierdoor eveneens ongemakkelijk wordt. Het omgekeerde gaat ook op. We zijn aardig tegen mensen die zijn zoals wij en zien bij hen eerder iets door de vingers. Zeker in ongestructureerde job-interviews is er ruim baan voor dit effect. Met alle xenofobe gevolgen van dien.

Oordelen

Je voelt al dat dergelijke processen niet bevorderlijk zijn voor de diversiteit op de werkvloer. Het is niet voor niets dat geautomatiseerde selectieprocessen veel meer diverse kandidaten opleveren dan de traditionele trajecten. De computer oordeelt zonder emotie over een kandidaat, of deze nou Jansen of Mbwele heet.

Maar niet alleen de diversiteit wordt beïnvloed door de primitieve processen in onze hersenen. Alle kandidaten hebben er last van dat een oordeel heel snel gevormd wordt– we hebben vaak onze mening al binnen drie seconden klaar. Zelfs als er positieve signalen zijn, worden deze zelden bijgesteld.

Nu weten we dat we tijdens sollicitatieprocedures ons beste beentje voor moeten zetten om onze vooroordelen en meningen achterwege te laten. Het vereist een aanpassing in je mindset om een sollicitatiegesprek neutraal te voeren, en pas achteraf de plussen en de minnen tegen elkaar af te wegen. Misschien moeilijk om te doen, maar het levert je vast betere kandidaten op.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie