EU-landen oneens over gsm-tv

Een plan om tv-uitzendingen op gsm's te stimuleren in Europa zorgt voor verdeeldheid onder de EU-landen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De landen zijn het oneens of ze een bepaalde techniek moeten aanwijzen als de standaard, zo blijkt voorafgaand aan beraad van de EU-ministers van telecommunicatie vandaag in Brussel.

De Europese Commissie had daarvoor deze zomer de Nokia-techniek DVB-H voorgesteld. Die techniek is al het sterkst aanwezig is in de EU en steeds meer buiten Europa, redeneerde EU-commissaris Viviane Reding (Informatietechniek). Dankzij de standaard zullen bedrijven eindelijk meer tv op gsm's gaan aanbieden, zoals in de VS en Korea al gebeurt.

Niet nodig, vinden Nederland en grote landen als Duitsland, Italië en Groot-Brittannië. Ze vinden dat niet de overheid, maar de markt de standaard moet vaststellen. Alternatief is onder meer UMTS: de techniek waarvoor bedrijven ooit miljarden euro's betaalden om een frequentie te verwerven.

Dat gsm-tv in Europa niet echt van de grond komt, heeft misschien wel een andere reden dan techniek, redenen de tegenstanders. Misschien komt het wel omdat de Europese Unie 23 talen heeft: een tv-uitzending in Europa bereikt maar steeds een klein publiek, waardoor gsm-tv dan amper rendabel is.

Toch begint het Nederlandse KPN in maart met televisie op de gsm (ANP).

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie