Nederlander afwachtend ten aanzien van e-reader

Nederlanders staan nog afwachtend ten aanzien van de komst van de e-reader, een nieuw apparaat waarmee papieren media als kranten en tijdschriften via elektronische inkt te lezen zijn.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

NRC Handelsblad verschijnt sinds kort als eerste Nederlandse krant dagelijks op zo’n e-reader. Via wifi en een speciale feed bereikt de krant dagelijks automatisch de e-paperabonnees.
In onderzoek door bureau MSI-ACI onder ruim zeshonderd respondenten (in opdracht van Adformatie), antwoordt een meerderheid (ruim 56 pct) ‘misschien’ op de vraag of men zichzelf binnenkort of in de toekomst een krant of tijdschrift ziet lezen op een e-reader.
Zo’n 36 pct van de ondervraagden ziet dat nooit gebeuren. In de leeftijdscategorie 18-24 jaar is het aantal respondenten dat zichzelf ‘binnenkort’ of ‘over enige tijd’ zo’n e-reader ziet gebruiken weliswaar iets hoger dan in andere doelgroepen, maar ook hier is de belangstelling nog beperkt.
Ook opmerkelijk is het feit dat maar liefst 81 pct van de ondervraagden denkt dat met de opkomst van de e-reader papieren media in de toekomst niet zullen verdwijnen, 19 pct denkt dat dat wel gaat gebeuren. Jongeren denken hier vrijwel hetzelfde over.

Uiteraard zijn de hoge kosten van de elektronische reader (NRC’s iLiad kost 699 euro inclusief abonnement, of 499 euro voor bestaande abonnees) een belemmering: voor 42 pct is het onwaarschijnlijk dat ze het apparaat gaan aanschaffen, 45 pct gaat dat zeker niet doen.
Slechts 2 pct gaat waarschijnlijk over tot aanschaf, van de jongeren 4 pct. Als de uitgever van krant of tijdschrift de kosten van de e-reader op zich zou nemen, helpt dat iets: 4 pct van de ondervraagden kiest dan ‘zeker’ voor een abonnement op krant of tijdschrift voor twee tot drie jaar, 16 pct zegt dat ‘waarschijnlijk’ te doen.
Maar zelfs dan is een meerderheid (53 pct) niet of nauwelijks te strikken. Van de 600 ondervraagden heeft 45 pct een abonnement op een dagelijkse krant, in de groep 18-24 jaar is dat 11 pct, in de groep 55-plussers maar liefst 70 pct. 41 pct zegt dagelijks een krant te lezen waarvoor men moet betalen, onder jongeren is dat 0 pct (!), onder 55-plussers 68 pct.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie