Farmaceuten voor rechter om reclame obstipatiemiddel

Een laxerend medicijn was de inzet van een kort geding, dat gisteren in Lelystad werd gevoerd. Farmaceutisch bedrijf Norgine had zijn concurrent Lichtwer Pharma Benelux gedaagd, omdat laatstgenoemde het middel zonder vereiste vergunning op de markt zou hebben gebracht en er reclame voor maakt.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

En dat, terwijl Norgine veel tijd en geld heeft gespendeerd om zo’n medicijn als geneesmiddel geregistreerd te krijgen. Voor de rechter stonden twee vergelijkbare doosjes met daarin, volgens raadsvrouw Schoonderbeek van Norgine, twee identieke producten met dezelfde werkzame stof. Norgine heeft alleen een handelsvergunning om zijn ‘ Movicolon’ als geneesmiddel op de markt te kunnen brengen. De tegenpartij verkoopt het sinds kort als zogenaamd ‘medisch hulpmiddel’, Laxaeur genaamd. De vereisten waaraan zo’n product moet voldoen zijn minder zwaar, er mag publieksreclame voor worden gemaakt en het mag in de schappen van de drogist liggen. Er was bijvoorbeeld mee geadverteerd in de bladen Vriendin en Weekend.

Norgine vindt dat oneerlijke concurrentie, en wijst bovendien op gevaren van gezondheidsproblemen als het zonder recept verkrijgbaar is. Het ziet ernaar dat de rechter zich in medische literatuur zal moeten storten, want de vraag draaide er tijdens de zitting om wat het middel eigenlijk precies doet. Van de kant van Lichtwer werd gesteld dat het zijn werk doet door het passeren van het maag-darmkanaal, zonder inwerking op het menselijk lichaam. Dan zou het buiten de geneesmiddelenwetgeving vallen.

Of is het wel degelijk een geneesmiddel dat inwerkt op het menselijk lichaam- de visie van Norgine. Van die kant werd het staken van de verkoop geëist, terugname van de in de handel zijnde voorraden en een verbod op reclame maken. De uitspraak volgt.

Bron: JPZ.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie