Pillenfabrikant mag geen 'voorlichting' geven

Het Europees Parlement heeft woensdag een eerste stap op weg naar reclame voor geneesmiddelen met overweldigende meerderheid getorpedeerd. Alleen een deel van de liberale fractie steunde het voorstel van de Europese Commissie voor een proefproject waarbij fabrikanten voorlichting mochten geven over hun eigen medicijnen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Volgens de meeste Nederlandse europarlementariërs is het onwaarschijnlijk dat de EU-ministers van Gezondheid, die zich nog over het voorstel moeten buigen, zullen proberen het parlement op andere gedachten te brengen. Daarvoor is de meerderheid (494 van de ruim 550 aanwezigen) te groot, zeggen ze.

Wel wijst parlementariër Corbey (PvdA) erop dat niet iedereen om dezelfde reden tegen het voorstel heeft gestemd. ‘Het lijkt een grote consensus, maar er waren verschillende motieven.’ Zelf is ze tegen een proef met voorlichting omdat dat uiteindelijk allemaal reclame is. ‘Daar ben ik tegen, want de branche geeft nu al meer uit aan marketing dan aan onderzoek en ontwikkeling. Bovendien ben ik bang dat ze mensen ziektes gaan aanpraten.’ In de VS is reclame wel toegestaan en daar is de beïnvloeding van de patiënten groot, denkt ze.

Binnen de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, was het de afdeling voor industrie die de voorstellen heeft voorbereid en niet die voor gezondheid. Dat vindt GroenLinkser De Roo opmerkelijk. Volgens hem stonden de belangen van de medicijnenfabrikanten voorop. Overigens kunnen consumenten al sinds jaar en dag Amerikaanse websites raadplegen met daarop de informatie die het parlement zo verguist. De Roo: ‘Tja, dat kunnen we niet verbieden.’

Wel heeft het parlement er bij de commissie op aangedrongen nieuwe voorstellen te doen om de informatievoorziening voor patiënten te verbeteren. Het heeft verder paal en perk gesteld aan de soms luxueuze uitstapjes (op tropische eilanden of tijdens skivakanties) die fabrikanten organiseren om artsen op de hoogte te houden van de nieuwste medicijnen. ‘De gastvrijheid dient zich strikt te beperken tot het wetenschappelijke hoofddoel van de bijeenkomst’, is de formulering van het parlement.

De voorstellen maken deel uit van een algemene herziening van de geneesmiddelenrichtlijn uit 1983. Daarin wordt verder geregeld hoe lang het octrooi mag zijn voor nieuwe middelen. Decommissie wil tien jaar. Het parlement heeft woensdag gezegd dat concurrenten al na acht jaar met de ontwikkeling van een kopie mogen beginnen, onder de voorwaarde dat de verkoop pas begint na tien jaar.

Bron: ANP

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie