Campagne tegen angst voor bijsluiter

Het Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik, DGV, heeft een voorlichtingscampagne gelanceerd over het belang van het innemen van medicijnen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Onder de titel 'De bijsluiter bijt niet' worden posters en een miljoen publieksfolders verspreid onder alle openbare apotheken in Nederland. De campagne komt voort uit een onderzoek van DGV eerder dit jaar over de relatie tussen bijsluiters en therapietrouw. Daaruit blijkt dat sommige patiënten zodanig schrikken van de bijwerkingen in de bijsluiter, dat ze de therapie voortijdig stoppen of er helemaal niet aan beginnen. Zo kwam naar voren dat 12 procent van de respondenten over het afgelopen jaar het voorgeschreven middel nooit is gaan gebruiken. De bijsluiter werd door 98 procent van hen als belangrijke informatiebron gezien bij deze beslissing. Ongeveer een kwart staakte de behandeling voortijdig, dat wil zeggen eerder dan de arts had voorgeschreven. Van hen gaf 84 procent aan dat zij hierbij de bijsluiter hadden geraadpleegd, met name de rubriek bijwerkingen. De bijsluiter wordt in de meeste gevallen ook geraadpleegd bij het - zelfstandig - verlagen of verhogen van de dosering. Van de respondenten gaf 40 procent aan het staken van de medicatie of het zelfstandig wijzigen van de dosering niet aan hun arts te melden, ook niet achteraf.

De campagne is mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS. De geeft antwoord op veel voorkomende vragen bij het lezen van de bijsluiter. Zo wordt stilgestaan bij de lange lijst bijwerkingen, bij doseringen, medische termen en bij zwangerschap. Met de informatie wil DGV bereiken dat gebruikers niet op eigen houtje stoppen met hun voorgeschreven medicijnen uit angst voor mogelijke bijwerkingen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie