'Nederlandse blogs veelal niet journalistiek'

De meeste Nederlandse webloggers houden zich niet bezig met het uitoefenen van journalistiek, en zijn daar ook niet in geïnteresseerd.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Dat blijkt uit het onderzoek 'The Fifth Estate - On the Journalistic Aspects of the Dutch Blogosphere', waaraan 292 bloggers hun medewerking hebben verleend. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van een studie aan de Universiteit Leiden, in samenwerking met de Vereniging voor Onderzoeksjournalisten (VVOJ).

Het aantal weblogs of blogs in Nederland, websites die informatie in een dagboek-achtig format publiceren, is in enkele jaren gestegen van nul naar, volgens sommige schattingen, meer dan een miljoen. Deze groei heeft geleid tot heftige debatten over de vraag of blogs al dan niet journalistiek bedrijven.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse blogs in meerderheid geen journalistiek bedrijven, en dat ook niet wensen te doen. Afhankelijk van welke maatstaf wordt gebruikt, varieert het percentage journalistieke blogs tussen de 0,3 en 17,5 procent. Als de laatstgenoemde groep van 17,5 procent wordt vergeleken met het gemiddelde deelnemende blog aan het onderzoek, dan blijkt dat journalistieke blogs op bijna alle fronten anders zijn: de makers zijn veelal hoger opgeleid, maken vaak meer gebruik van technische blogfunctionaliteiten, en zijn geneigd om in hun inhoud meer mediasoorten te gebruiken zoals illustraties, audio en video.

Het onderzoek is te downloaden via .

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie