'Goede voorlichting tempert gevoel onveiligheid'

Om gevoelens van onveiligheid van burgers te temperen, zou de overheid vooral moeten inzetten op voorlichting over de kans om het slachtoffer van een misdrijf te worden.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport over de manier waarop de overheid de angsten van burgers kan beïnvloeden. Het rapport is vrijdag aangeboden aan de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Johan Remkes (Binnenlandse Zaken).

De onderzoekers stellen dat het vooral eigenschappen van mensen zelf zijn die bepalen hoe bang ze zijn voor allerlei bedreigingen. Mensen zijn daarbij geneigd de risico's slachtoffer te worden van een ernstig delict te overschatten. Maar ze voegen eraan toe dat de overheid deze factoren nauwelijks kan manipuleren, met uitzondering van de inschatting van de risico's. Het SCP verwijst hierbij naar een recente publicatie van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO), waarin staat dat zowel politici als media onvoldoende oog hebben voor de echte gevaren van ontsnapte tbs'ers.

De overheid kan wel de leefomgeving veiliger maken, al is dit van bescheiden invloed op de angstgevoelens van de burger. Dan gaat het vooral om zaken als angst in het donker, angst voor vreemdelingen en gevoelens van onveiligheid die worden aangewakkerd door overlast en verloedering.

De onderzoekers verwijzen naar onderzoeken van de overheid waaruit blijkt dat een kwart van de Nederlanders zich wel eens onveilig voelt. Dit aantal is de laatste jaren aan het afnemen. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie