‘Opiniepeilingen worden overschat’

Opiniepeilingen spelen een belangrijke rol in politiek Den Haag, maar volgens UvA-communicatiewetenschapper Jaap van Ginneken zijn de polls niet alles zeggend.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Volgens Jaap van Ginneken zijn de peilingen ‘big business’ en is kiezers en politici wekenlang een rad voor ogen gedraaid. “We weten allemaal dat een groot deel van de kiezers tot op de verkiezingsdag zwevend is. Dat hele gedoe met een zetel erbij of een zetel eraf is onzin,”? aldus de communicatiewetenschapper.

Het belang van de peilingen wordt ook ondermijnd door hun grote onderlinge verschillen. Zo steeg afgelopen maandag de SP bij TNS-Nipo tot 32 zetels, terwijl de PvdA tot 31 zetels zakte en een nek-aan-nekrace met het CDA zou kunnen vergeten. Maar volgens de peilingen van die dag van Maurice de Hond en Interview NSS haalde de PvdA winst ten koste van de SP. Zo stelt De Hond dat het CDA 42 zetels haalt en de PvdA 38. Interview houdt het op 43 en 37.

Van Ginneken veronderstelt ook dat de goedkopere peilingen via internet gevolgen hebben voor de representativiteit. “Hele groepen zijn afwezig doordat ze minder actief bezig zijn met internet.”? Zijn conclusie werd deze week onderstreept in een uitzending van televisieprogramma Zembla. Allochtonen en 65-plussers komen in de panels nauwelijks aan bod. Het zijn volgens Zembla vooral 'beroepsrespondenten' die bepalen hoe de peilingen uitvallen.

Ondanks de kritiek van Van Ginneken blijft staan dat bij de verkiezingen van 2003 de peilingen van Interview NSS, TNS-Nipo en Maurice de Hond dicht bij de einduitslag zaten. Een halfjaar eerder was dat anders, maar dat had met de eenmalige electorale revolutie van Pim Fortuyn te maken. (Het Financieele Dagblad)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie