‘Peilingen De Hond dichtst bij realiteit’

De peiling van Maurice de Hond komt het meest overeen met de werkelijke uitslag van Tweede Kamerverkiezingen en TNS-Nipo zat er het verst naast.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Dat meldt de Parlementaire Nieuwsbrief. De Hond zat er in zijn Peil.nl slechts 13 zetels naast. Hij schaalde weliswaar zowel PvdA als de PVV/Wilders 4 zetels te laag in, maar CDA (41), SP (26) en de SGP (2) kregen van hem het juiste aantal Kamerplaatsen. De SP en Wilders, de twee grote winnaars van de verkiezingen, doen het al vanaf september goed in de ramingen van De Hond.

Hoewel Interview/NSS het aantal zetels voor maar liefst zes partijen (CDA, GroenLinks, ChristenUnie, D66, SGP en de Partij voor de Dieren) goed voorspelde, zat het bureau behoorlijk mis bij de PvdA (+5) en PVV/Wilders (-5). Ook berekende het voor de SP 3 zetels minder dan de werkelijke uitslag. In totaal zat Interview/NSS er 16 parlementsplaatsen naast.

De voorspellingen van TNS-Nipo bleken het minst betrouwbaar. Het bureau dat pas enkele weken voor de verkiezingen startte met zijn peiling (veelal in opdracht van RTL Nieuws), zat er maar liefst 18 zetels naast. Dat verschil zat hoofdzakelijk in de SP. De partij van Marijnissen rekende zich in de verwachting van TNS-Nipo rijk met 32 zetels, maar kreeg er uiteindelijk 26. Het bureau zat met 6 en 31 zetels overigens wel het dichtst bij de eindscore van PVV/Wilders (9) en PvdA (32).

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie