'Internet als schandpaal onwettig'

Overheden en andere instellingen die internet gebruiken als schandpaal overtreden de wet. Dat zei Daan Doorenbos, hoogleraar Ondernemingsstrafrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, woensdag jl. bij de aanvaarding van het ambt.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

“Zolang de rechter geen uitspraak heeft gedaan over een vermeende fout, is het noemen van elke naam op internet een overtreding van het principe dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. Dat ligt vast in de Rechten van de Mens,”? aldus Doorenbos. Al is ‘naming and shaming’ onwettig, toch wint het fenomeen van overtreders noemen op internet snel aan populariteit. Omdat de geesten kennelijk weer rijp zijn voor het gebruik van een schavot, is regelgeving op dat gebied nodig, zo meent Doorenbos.

De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) meldt sinds oktober op internet de resultaten van bedrijfsinspecties. Doorenbos: “De bedrijven waar het niet in orde is trekken de aandacht, want aan gehoorzaamheid aan de wet zit weinig nieuwswaarde. Daarmee loopt een bedrijf grote reputatieschade op, terwijl het alleen nog maar de mening van de VWA is dat er iets mis is.”?

Dat de provincie Limburg milieuovertreders met naam en toenaam op internet zet, is volgens Doorenbos helemaal uit den boze. “De overheid noemt dit slimme handhaving: Een bedrijf kijkt wel uit om op een openbare zwarte lijst terecht te komen. Maar het is een bestraffing zonder rechtspraak, want wat de milieuinspecteur waarneemt is één ding, wat de rechter bewezen acht een tweede. Daar zit meer dan eens een flink verschil in.'

Doorenbos vindt dat naming & shaming op internet pas toelaatbaar is, nadat de rechter een oordeel heeft uitgesproken en dan nog alleen als een ondernemer meermalen en hardnekkig in de fout gaat. “De straf van de openbaarmaking is bijzonder zwaar. Het schaadt de reputatie, eer en goede naam van een onderneming tot in lengte van dagen. De maat en het gewicht van zo'n straf zijn onvoorspelbaar. Uiterste terughoudendheid is geboden,”? aldus de Nijmeegse professor.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie