Twitter blokkeert tool die verwijderde tweets van politici openbaarde

Microblog blokkeert toegang tot reputatiekiller Politwoops

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Twitter blokkeert sinds dit weekend toegang tot Politwoops, de tool die verwijderde tweets van politici openbaar maakte.  Dat meldt de Open State Foundation, de organisatie achter Politwoops.

Ook de kan sinds gisteren niet meer bij de gedelete Tweets van Nederlandse politici. Eerder dit jaar blokkeerde Twitter de Amerikaanse versie.

De soortgelijke tool met verwijderde tweets van diplomaten en ambassades, Diplotwoops, is eveens door Twitter kalt gestellt

Beangstigend

In het bericht aan Open State Foundation stelt Twitter dat het besluit om de toegang voor Politwoops te blokkeren volgde ‘na rijp intern beraad waarbij met een aantal factoren rekening is gehouden’ en dat het geen onderscheid maakt tussen zijn gebruikers.

Twitter schreef aldus Open State Foundation: ‘Stel je voor hoe zenuwslopend – beangstigend zelfs – twitteren wordt als het onveranderlijk en onherroepelijk zou zijn? Geen gebruiker verdient deze mogelijkheid meer dan een ander. Het verwijderen van een tweet is een expressie van de stem van de gebruiker’.

Openbaar is openbaar

Arjan El Fassed, de directeur van Open State Foundation, is niet blij met de beslissing van Twitter: ‘Wat gekozen politici en volksvertegenwoordigers in het openbaar zeggen en zelfs als ze het later verwijderen, is onderdeel van de parlementaire geschiedenis. Deze berichten hebben zij zelf bewust openbaar gepubliceerd en later verwijderd. Het publiek zou toegang moeten hebben tot wat zij in het openbaar hebben gezegd’.

Hackathon

Politwoops ontstond in Nederland in 2010 tijdens een hackathon. Vanaf dat moment was het mogelijk om verwijderde Tweets van politici openbaar te maken. Open State Foundation draaide Politwoops niet alleen in Nederland met lokale, regionale en nationale politici maar bracht het ook naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Tunesië, Egypte, Turkije en nog zo’n 25 andere landen.

In al deze landen is de tool nu geblokkeerd.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie