Aantal phishingsites met Nederlandse topmerken ruim 40% toegenomen

Zo blijkt uit een analyse van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).

Het aantal phishingsites dat bekende Nederlandse merknamen misbruikt voor criminele doeleinden is het afgelopen jaar met ruim 40% gestegen. Van alle websites waarvan de domeinnaam lijkt op één van de merknamen uit de top 50 Nederlandse merken is 4% een phishingsite.

Vorig jaar lag dit percentage nog op 2,2%. Opvallend is dat geen van de merknamen ontkomt aan pogingen tot phishing. Voor het onderzoek is de top 50 Nederlandse merken van Branddirectory als uitgangspunt genomen.

Scannen
Met behulp van de Domeinnaambewakingsservice (DBS) is de .nl-zone gescand om alle domeinnamen in beeld te brengen die sterk lijken op de merknamen, of een merknaam uit de top 50 bevat. Vervolgens zijn deze domeinnamen geclassificeerd naar verschillende categorieën, bijvoorbeeld redirect naar originele domeinnaam, normale site en phishingsite.

In totaal heeft SIDN 964 websites aangeduid als (zeer waarschijnlijke) phishingsite. Vorig jaar lag dit aantal nog op 675, wat een toename van ruim 40% betekent.

Sectoren
SIDN heeft ook onderzocht welke sectoren binnen de 50 waardevolste Nederlandse merken het meest te kampen hebben met phishingsites. Zo blijkt 10,5% van de onderzochte domeinnamen waarin de merknaam van luchtvaartmaatschappijen wordt gebruikt te leiden naar een phishingsite.

Ook bouwbedrijven (9%) en mediabedrijven (7%) zijn bovengemiddeld slachtoffer. In vergelijking met vorig jaar zijn bedrijven uit de financiële sector een minder populair doelwit van online criminelen geworden.

‘Als beheerder van het .nl-domein is ons er veel aan gelegen om .nl het veiligste domein ter wereld te maken’, zegt Roelof Meijer, algemeen directeur van SIDN.

‘Zo zorgen we ervoor dat consumenten online veiliger zijn en bedrijven beter kunnen voorkomen dat hun naam misbruikt wordt voor malafide praktijken. Dit kunnen we niet alleen, ook de merkhouder heeft hier een verantwoordelijkheid in. Met onze Domeinnaambewakingsservice geven we bedrijven inzicht en kunnen zij continu in de gaten houden of er phishingpogingen met gebruik van hun naam worden gedaan.’

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie