NOC*NSF brengt persbericht over matchfixing-zaak, en de gebeten hond is de Volkskrant

Opmerkelijke reactie op scoop over Tjillert Anema

De Volkskrant kwam vanochtend met een opmerkelijke scoop. Tjillert Anema, de schaatscoach van Jorrit Bergsma, zou bij de Winterspelen van vier jaar geleden in Sotsji het voorstel hebben gedaan om afspraken te maken over een schaatsachtervolging tussen Nederland en Frankrijk. Anema was in Sotsji de coach van het Franse team.

Het gerucht zong al langer rond in de schaatswereld. De Volkskrant kreeg het verhaal rond en bracht het nieuws vandaag, de dag dat Anema’s pupil Jorrit Bergsma en Sven Kramer opgaan voor de 10 kilometer. 

NOC*NSF, dat vier jaar geleden meteen op de hoogte was van de poging tot matchfixing van Anema, kwam met een nogal wonderlijke reactie op het bericht. In een persverklaring liet het weten de zaak te betreuren, maar niet zozeer omdat een Nederlandse schaatscoach probeerde de kluit te belazeren. 

Nee, het is de timing van de Volkskrant waar NOC*NSF zijn pijlen op richt. Het communiqué begint met: ‘Wij betreuren het zeer dat dit bericht nu naar buiten komt.’ 

Gelijke bewoordingen

Jeroen Bijl, chef de mission van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Zuid-Korea, laat zich uit in gelijke bewoordingen:

'Het is heel storend en slecht voor het team', zegt hij in reactie. 'Het is in 2014 gebeurd (…) er is nooit iets over naar buiten gekomen. Nee, ik was er ook helemaal niet bang voor dat het juist nu tijdens deze Winterspelen zou uitlekken. Dat is nu wel gebeurd en dat is heel jammer.'

Bijl was vier jaar geleden als assistent van de toenmalige chef de mission Maurits Hendriks actief bij de Spelen in Sotsji. De meeste 'ins en outs' van deze zaak kende hij wel, zo liet hij weten. 

'Meteen gereageerd'

Maurits Hendriks, chef de mission TeamNL Sotsji 2014, laat overigens weten dat hij meteen gereageerd heeft toen hij het verhaal over het voorstel van Anema hoorde. Hij gaf aan 'dat dit een schending zou zijn van de Olympische waarden en de waarden van de sport in het algemeen, zoals fair play en respect. Ik heb dit met Koops zo besproken en hem het besluit aan Anema laten overbrengen.'

NOC*NSF besloot er niets over naar buiten te brengen, totdat de Volkskrant vanochtend dus met het nieuws kwam. 

Foto van Tjillert Anema: ANP JERRY LAMPEN

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie