4 mei: communicatieve herdenkingsorgie

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Op vier mei wordt er twee minuten stilte gehouden. Om de Nederlandse slachtoffers te herdenken. Vanavond om 20:00 voor de 67ste keer. Innovatie kent de herdenking niet. Al probeert het Nationaal comité 4 & 5 mei er af en toe een 15-jarig gedichtelijke bommetje in te slingeren. Maar meer dan een stilstaande flashmob op de Dam aangevoerd door de koningin is het niet. Zodat we niet vergeten. Een jaarlijkse PR actie met weinig nieuwswaarde. Want ieder jaar hetzelfde? De ene keer schreeuwt er iemand of we lezen een gedicht over een ‘kansloze’ Duitse oom. Niet veel nieuws. Geen communicatief circus te bekennen.

Men heeft er nu wel genoeg van, lijkt het. We hebben 134 minuten in 67 jaar herdacht. Dat is wel meer dan 2 uur.

We moeten ‘mensen weer gaan binden en boeien; anders haken ze af’ roept een lid van de communicatiecommissie van het comité, beeld ik me in. Als het om herdenkingen gaat zijn er altijd wel wat progressieve lieden die een innovatie zien. ‘Want na 67 jaar mogen we toch ook wel ons perspectief wat gaan verbreden. Doden of daders, slachtoffers of bezetters wat maakt het toch ook allemaal nu uit. Ze zijn allemaal slachtoffer van die verschrikkelijk tijd. Laten we er eens een slinger aan geven, dat verbroedert alvast voor als we tegen Duitsland op het EK moeten’.

Natuurlijk zijn er ook mensen die minder van verandering houden. Eens kijken op NOS.nl. ‘Federatief Joods Nederland spant een kort geding aan tegen de Gelderse gemeente Bronckhorst waar in Vorden langs de graven van 10 Duitse soldaten wordt gelopen .’ De Duitse herdenking is van de baan . Een andere Joodse jongeren federatie Tradition is Our Future, TOF, pakt het politieker aan met hun persbericht ‘Vorden iSS fout: geen Moffen herdenken op 4 mei’. En om de boodschap echt te laten landen halen we een PR stunt uit die tenminste nieuwswaarde genereert. ‘Tussen 17.15 en 17.30 zal boven Vorden een vliegtuig vliegen met een reclamesleep waarop staat 'Vorden is fout' . Dat hebben initiatiefnemers van TOF laten weten. In het Hebreeuws betekent Tov: ‘goed’ – dus ze zullen wel gelijk hebben?

We herdenken niet omdat het moet, maar omdat we onze ethiek en moraal spiegelen aan de gruwelhedenbarometer van destijds. Alles minder erg dan toen kan tegenwoordig goed door de bocht. En dus verwondert ons niet veel meer. Een schietpartij in een juwelier. Een oorlog in Sudan. Een bom in Kabul. Laten we daarom vanavond herdenken en morgen massaal luisteren naar de ‘Freiheids’ lezing van de Duitse bondspresident Gauck op 5 mei.

Ach ja, wat weet ik er nu eigenlijk van als subjectieve jood. Ik kijk toe en verwonder mij over de communicatie orgie die 4 mei dit jaar verworden is. Ik heb er geen mening over en merk op dat ik met deze column misschien paradoxaal genoeg er een beetje aan mee doe. Want communiceren moeten we toch.

Maar nu even niet.

De taptoe klinkt uit de schrille trompet. Ik ben stil en herdenk mijn familie.

"> is adviseur bij

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie