'Het Jaar van de Adelaar' is meesterwerk

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Je realiseert het je niet dagelijks, maar ook in de topsport staan communicatieprofessionals dagelijks in de vuurlinie. Behendig moeten ze de tackles ontwijken van kritische en zure sportjournalisten of een opzettelijke tik op de achillespezen van dolgedraaide voetbalego’s en megalomane bestuurders omzeilen. Mijn favoriete journalist Marcel van Roosmalen schreef een fraai boek over betaald voetbalclub Vitesse en al of niet bewust is er een hoofdrol voor Esther Bal, de manager communicatie van de Arnhemmers. “Het jaar van de Adelaar” is een voor wie fraaie observaties wil lezen met cynische ondertoon over de dagelijkse strijd om de quotes en het non-nieuws.

Even een alinea voor wie Marcel van Roosmalen niet kent. ‘In stadion De Goffert trof ik een stomende Esther Bal bij de receptie. “Als ik die Thijs Slegers van De Telegraaf zie, zet ik die rotkop achterstevoren.” Ze waren weer bezig. De Telegraaf.”

Het is inderdaad een moeizame strijd daar in Arhem, of in Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam. Je moet wel erg veel eelt op je ziel hebben voordat je je verbindt aan een betaald voetbalorganisatie waar dagelijks met grote spelersego’s en angstige trainers en bestuurders moet worden gedeald. Als je Van Roosmalen leest dan past masochisme beter bij de skill’s van een voetbalvoorlichter dan alle vaardigheden die we ooit als professionals in de communicatie al of niet moeizaam onder de knie hebben gekregen.

“Esther Bal noemde Jan Sommerdijk van Omroep Gelderland ‘Gargamel’. Naar de boze tovenaar die de hele tijd smurfen lastig valt en gemeen staat te lachen als er wat misgaat in het smurfendorp. Zijn reportages zaaiden onrust en verderf binnen de club. Hij wist alles en sprak met iedereen.”

Marcel van Roosmalen is vilein en of alle quotes altijd juist zijn, waag ik te betwijfelen maar zijn ragfijne beschrijving op detailniveau over een jaar Vitesse is imponerend. Communicatiemanager Esther Bal komt er uit als een integere “burgemeester-in-oorlogstijd” die als een circusdompteur nog wat controle probeert te houden over de roofdieren van de media. Maar anderen bij Vitesse zoals de toenmalige assistent-trainer Edward Sturing pakken genadeloos uit.

“Dat hij gas zou geven als hij Jan Sommerdijk van Omroep Gelderland voor de auto zou krijgen. En voor Marcel van Roosmalen zou hij ook niet op de rem trappen. De rest van de pers mocht van Edward Sturing blijven leven, maar liever niet in de buurt.”

Zelden zo mooi het spanningsveld tussen media en topsporters beschreven zien worden. Ik ken haar niet, maar Esther Bal kan bij mij even niet stuk.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie