Rampzalige crisiscommunicatie bij BumaStemra

Belangen- en brancheorganisaties bestaan bij de gratie van invloed en gezag onder leden, stakeholders, politiek en media. Alles voor de reputatie dus, maar niet bij BumaStemra. PowNews bracht een schandaal aan het licht bij de auteursrechtenclub en belangenbehartiger. De stichting greep bestuurlijk goed in, maar gooide afgelopen week haar eigen glazen in door onprofessionele communicatie.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Onderwerp is een langslepend geschil met componist Melchior Rietveld die 1 miljoen aan misgelopen auteursrechten claimt. Bestuurder Jochem Gerrits biedt Rietveld aan via zijn collega-bestuurders te schikken. Bij succes wil hij van de componist een vergoeding van drie ton. De adviseur van de componist belt daarop in bijzijn van PowNews-verslaggever Rutger Castricum, die het gesprek uitzendt. Na verontruste reacties van stakeholders staat Gerrits snel op non-actief en vertrekt. Er komt een interim-voorzitter, en een extern onderzoek door het toezichtcollege. Het bestuur belooft ook haast met nieuw governancebeleid. In 2010 verdiende de directie boven de Balkenende-norm, en in plaats van externen zitten bestuurders zelf in de Raad van Toezicht.

Na de adequate bestuursingreep is solide crisiscommunicatie een inkopper. Dat loopt anders. Een bestuurslid is woest over de eerdere nieuwsuitzending. Hij beschuldigt PowNews woensdag van machtsmisbruik. De pr-manager is onthand als Rutger met een cameraploeg vlak voor een ledenbijeenkomst binnenvalt. Geen commentaar, net als de perswoordvoerder de dag erop bij een GeenStijl-verslaggever. BumaStemra zou zelf illegaal downloaden. Rampzalig, als voorvechter in de strijd tegen internetpiraterij. Het zijn hackers, zegt een online persbericht. Twijfelachtig, reageren internet- en muziek communities. BumaStemra verwijdert het bericht. Het is toch zo eenvoudig. Scheld de media niet uit. Bagatelliseer niet, en neem de tijd om de beschuldiging te onderzoeken. Breng informatie volledig en pas als je de feiten hebt.

Dan schikt het bestuur op donderdag. Zonder persbericht en met een mediaspreekverbod voor de componist. Dwars tegen alle ‘wetten’ van een belangenorganisatie in. Leden zijn je klanten. Blijf in dialoog over tegengestelde belangen. Stop niets in de doofpot. Bepleitte niemand intern een actieve persbenadering? Neem een persbericht over de schikking of afspraken met de componist over een gezamenlijke boodschap. Zo houd je regie. Nu stapte de componist zelf naar PowNews, die ’s avonds weer uitzond. Als uitsmijter haalt BumaStemra vrijdag haar portal uit de lucht voor onderhoud, hoe symbolisch.

BumaStemra is een reputatiecrisis rijker. Wat zou ik de communicatiepro’s daar graag horen. Zij hebben vast een spreekverbod van het bestuur, dat waarschijnlijk hun adviezen wegwuift. De stichting beschadigt zo onnodig haar eigen reputatie en die van een complete beroepsgroep.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie