3 onmisbare lessen uit de praktijk van videomarketing

Wat werkt, en wat werkt niet?

Tekst: Wendy Soeters

Je loopt waarschijnlijk tegen een hoop vragen aan als je met video aan de slag gaat. Wat werkt, wat werkt niet? Wanneer wel, wanneer niet? Maar vooral: waar start ik?

Start met het werpen van een bredere blik op videomarketing. Bekijk hoe je het kunt gebruiken binnen je huidige marketingactiviteiten om je dichter bij je uiteindelijke doelstelling te brengen.

Hieronder vind je een aantal lessen die ik heb geleerd op het gebied van videomarketing. Doe er je voordeel mee!

1. Losse flodders zijn zonde van je budget

“Ik wil meer omzet, dus ik laat een video maken en zet ‘m op de website.”

Een gedachtegang die ik in de praktijk regelmatig tegen kom. Helaas, video is geen wondermiddel. Dit betekent niet dat het niet kán, maar een video gaat niet per definitie meer omzet opleveren en een . Zoals met alles: niets gaat vanzelf. Je moet er iets meer voor doen.

Het probleem met ‘losse flodders’ is, dat het niet constructief bijdraagt aan het behalen van je doelstellingen en zo’n video je onder de streep dus eigenlijk alleen maar geld kost.

Om video voor je te laten werken heb je een plan nodig. Onderzoek waar je kansen liggen, wat bij je past en aan welke informatie jouw doelgroep behoefte heeft.

Gebruik video om potentiële klanten te informeren en hun vertrouwen te winnen in alle fasen van het aankoopproces. Haal je doelgroep bij elk contactmoment dat je hebt een stapje dichterbij. Stem daar ook je verspreiding op af. Kun je bijvoorbeeld ook mensen bereiken die nog niet bekend zijn met jouw bedrijf?

Maak video onderdeel van je marketing activiteiten. Zo vergroot je je bereik én je kans op meer omzet.

2. Zonder de juiste randvoorwaarden mislukt video

“Ik wil betere conversie op mijn website en met een video gaat dat lukken.”

Ja, er zijn veel mooie cijfers te vinden over de effecten van het gebruik van video. Video kan ook enorm goed werken, maar de randvoorwaarden spelen een belangrijke rol.

Het is belangrijk om je te realiseren, dat niet alléén video voor meer conversie gaat zorgen. Het is een combinatie van heel veel andere factoren.

Heel plat gezegd: als je een killer video hebt laten maken, die je vervolgens plaatst op een onduidelijke website, dan maakt het niet uit hoe goed je video is. Deze heeft een heel ander effect, dan wanneer de randvoorwaarden wel goed zijn. In dit geval een goede website.

Zorg dus dat het hele plaatje klopt en dat je naast je killer video, óók een killer website hebt.

Wil je dat video bijdraagt aan conversie? Denk dan ook eens over de optie om .

3. Het draait niet om wat jij wilt vertellen

“Ik wil dit product verkopen, dus de features moeten in de video genoemd worden.”

We zijn allemaal heel erg gewend om vanuit onszelf te denken. Een video project start dan ook vrijwel altijd met wat ‘wij als bedrijf ‘ aan onze doelgroep willen vertellen.

Laat die gedachte alsjeblieft los. Natuurlijk is het belangrijk om te kijken naar wat je kunt vertellen en wat bij jouw organisatie past, maar uiteindelijk gaat het om de kijker van de video. Hij of zij bepaalt of de video wordt afgekeken en of hij of zij jouw product of dienst wil afnemen.

Als je doelstelling is om meer van een product te verkopen, bedenk je dan altijd welke informatie iemand nodig heeft om die beslissing te maken. Trap niet in de ‘Wij van WC-eend’-val, maar .

Dat geldt niet alleen voor je (potentiële) klanten, maar ook voor jezelf. Het gaat er primair niet om wat de bureaus met wie je werkt je kunnen bieden. Het gaat erom: wat heb jij nodig om te doelstelling te bereiken?

Hoe je met video aan de slag kunt en welke mogelijkheden er zijn, vertel ik je graag in mijn break-out sessie over video marketing op 9 juni tijdens het Online Video Event in Maarssen.

Wendy Soeters (1984) is videomarketeer en eigenaar van marketingbureau Moove Marketing. Zij adviseert bedrijven en organisatie bij online marketing vraagstukken. Daarnaast is zij voorzitter van de Adobe User Group Nederland, de grootste community van digitale creatieve professionals in Nederland.

Wendy Soeters spreekt over dit onderwerp op het Online Video Event, georganiseerd door Adfo Groep en Blue Billywig op 9 juni in InnStyle Maarssen. Interesse?

Bekijk alle content nav dit event in ons .

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie