MobileMarketing.nl

Apple; Bluetooth om shoppers te targeten met iBeacon

Gijs Molsbergen, blogger | 17 september 2013, 7:50

Bij de lancering van iOS7 vorige week zal ook een nieuwe service genaamd ‘iBeacon’ gelanceerd worden. De locatie-gebaseerde service zorgt ervoor dat retailers shoppers kunnen targeten wanneer zij een winkel betreden, aldus GigaOm. De nieuwe service die gebaseerd is op Bluetooth Low Energy (BLE) technologie, lijkt sterk op de Beacon service die PayPal afgelopen week aankondigde.

Met iBeacon kan door middel van kleine wireless sensoren data verstuurd worden, zoals gepersonaliseerde coupons, naar de iPhone via Bluetooth. PayPal hoopt dat mensen via deze service in de toekomst veelal mobiel zullen betalen. Apple haar intentie is echter minder helder, aldus Richard Handford, editor bij Mobile World Live.

Apple maakte de service namelijk wel al eerder bekend, maar zei ook vorige week nog niets tijdens de lancering van de iPhone 5S en iPhone 5C. Het zal mij benieuwen hoe iBeacon precies zal werken en/ of de service gecombineerd kan worden met Passbook.

Bedreiging NFC
De service is een potentiële bedreiging voor NFC-technologie, aldus GigaOm. De conclusie van de website dat dit het definitieve “nee” van Apple op NFC-technologie zou zijn durf ik niet te zeggen. Estimote heeft Beacon ontwikkeld, zie demonstratie-video hieronder, zodat de techniek compatibel is met Apple’s iBeacon.

Beacons zijn ontworpen om in winkels geplaatst te worden en data naar mobiele telefoons te sturen. Er is één Estimote beacon nodig om tot 100 vierkante meter bereik te hebben voor ongeveer 100 euro. Dit is een stuk goedkoper dan het implementeren van NFC-tags op productverpakkingen. Tevens zijn er nog steeds veel telefoons zonder NFC-chips en/ of -toepassingen.

Bluetooth!?Ik heb zelf nooit mijn Bluetooth aan staan op mijn telefoon, om zoveel mogelijk batterij te besparen. Zou jij je Bluetooth hiervoor aan zetten tijdens het shoppen? Denk je dat dit een serieus alternatief is voor NFC-betalingen? Waarom wel of waarom niet? Laat het weten in de comment-sectie hieronder. Ik ben benieuwd!

MobileMarketing.nl 2013">Gijs Molsbergen

Over de auteur

Gijs Molsbergen
Contentmarketing consultant Lees meer over Gijs Molsbergen

Reacties op dit artikel (0)

Comment author avatar

Gerelateerde items Nfc Ios Mpayments